Američki senat potvrdio je jučer Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnoga suda. Ubrzo nakon odluke senata, Barrett je u Bijeloj kući prisegnula na svoju novu dužnost .

Barrett je potvrđena tijesnom većinom od 52 glasa za i 48 protiv. Njezinu su nominaciju, uz iznimku jednog glasa, podržali članovi senata koji dolaze iz republikanske stranke, dok su demokrati bili protiv.

Tako je sutkinja Barrett, prema pisanju CNA, postala šesti praktični katolik u trenutnom sastavu Vrhovnog suda uz Clarenca Thomasa, Samuela Alita, Bretta Kavanaugha, Johna Robertsa i Soniu Sotomayor, prenosi Bitno.net

Amy Coney Barrett prethodno je radila kao sutkinja u 7. krugu sa sjedištem u Chicagu. Osim toga, bila je profesorica na pravnoj školi sveučilišta Notre Dame, gdje je više puta birana za profesoricu godine, te kao pomoćnica bivšeg suca Vrhovnog suda, pokojnog Antonina Scalije.

Uz profesionalnu karijeru Barrett je majka sedmero djece, od kojih je dvoje posvojenih, a jedno dijete ima sindrom Down. Ujedno je i članica katoličke karizmatske zajednice “Ljudi slavljenja”, a prijatelji je opisuju kao osobu koja živi svoja uvjerenja.

Godine 2017. kao kandidatkinja za mjesto federalnog suca bila je ispitivana o tome kako će njezina katolička vjera utjecati na njezine sudske odluke po pitanju pobačaja i istospolnih brakova. Demokratska senatorica Diane Feinstein tom je prilikom ustvrdila: “Zaključak do kojeg se dolazi jest da je dogma vrlo živa u vama, i to je ono što brine.”

Prije i nakon nominacije za Vrhovni sud, Barrett je uživala potporu američkih pro-life krugova.

Uvjereni smo da će se, ako bude izabrana u Vrhovni sud, sutkinja Barrett pokazati kao pouzdan čuvar ustavnih prava koja se protežu na svaku ljudsku osobu u Americi, uključujući ljudske živote u utrobi”, napisala je 19. rujna predsjednica američke udruge Americans United for Life (Amerikanci ujedinjeni za život), Catherine Glenn Foster.

Mnogi u imenovanju sutkinje Barrett na mjesto suca Vrhovnog suda vide povijesnu priliku za poništenje odluke Roe v. Wade kojom je Vrhovni sud 1973. stavio ustavnu zaštitu na pravo na pobačaj. Ukoliko dođe do poništenja spomenute odluke, pojedine savezne države u SAD-u mogle bi pobačaj proglasiti protuzakonitim.