Američki Senat je donio važnu odluku koja je odjeknula širom digitalnog svijeta, prihvativši zakon koji bi mogao promijeniti put budućnosti izuzetno popularne društvene medijske platforme, TikToka.

Ovaj zakon, dio šireg paketa inozemne pomoći za Ukrajinu i Izrael, stavlja kinesku matičnu kompaniju TikToka, ByteDance, pod pritisak da se odrekne kontrole nad platformom ili se suoči s mogućom zabranom.

Kada zakon bude potpisan, planira se pravna borba, kako tvrdi Michael Beckerman, glavni odgovorni za američke politike TikToka.

Odlučna akcija Senata

Odlučna akcija Senata, s 79 glasova za i 18 protiv, postavlja scenu za očekivano potpisivanje zakona od strane predsjednika Joea Bidena, predviđeno za srijedu.

"Bit ću pažljiv da pratim provedbu ovog zakona", obećao je senator Ron Wyden, javlja AP.

Ovaj zakonodavni potez slijedi strategiju republikanaca u Zastupničkom domu, koji su mudro spojili TikTok zakon s paketom inozemne pomoći, ubrzavajući njegovo usvajanje u Kongresu.

Naknadni pregovori u Senatu rezultirali su izmijenjenom verzijom zakona, produživši rok ByteDanceu za prodaju TikToka sa šest na devet mjeseci, s mogućnošću produženja za tri mjeseca ako su pregovori u tijeku.

Zaštita algoritma

Najvažnije, ovaj zakon ima za cilj zaštititi TikTokov algoritam, čiju tajnost koristi za personalizaciju sadržaja za milijune korisnika širom svijeta.

Za veliku zajednicu kreatora TikTok sadržaja, koji ovise o dosegu i angažmanu na platformi, ovakvo zakonodavstvo unosi nesigurnost. "Zabrana TikToka bi bila drastičan korak koji zahtijeva izuzetno dobro opravdanje", ističe Becca Branum, zamjenica direktora Centra za demokraciju i tehnologiju u Washingtonu.

Iza ove zakonodavne drame leži dublji geopolitički kontekst, obilježen dugotrajnim bipartizanskim zabrinutostima oko kineskog utjecaja i rizika za nacionalnu sigurnost.

"Kongres ne djeluje kako bi kaznio ByteDance, TikTok ili bilo koju drugu pojedinačnu tvrtku. Kongres djeluje kako bi spriječio strane neprijatelje da izvode špijunažu, nadzor, zlonamjerne operacije i nanose štetu ranjivim Amerikancima, našim vojnicima i članovima naše vlade SAD-a", naglašava predsjednica Senatskog odbora za trgovinu, Maria Cantwell.

Pravna bitka

Dok se pravne bitke naziru na horizontu, TikTok se priprema za pravnu borbu, najavljujući dugotrajni proces.

"Ovo je tek početak, a ne kraj ovog dugog procesa", napominje Beckerman.

Dok se prašina slegne na Capitol Hillu, sudbina TikToka je neizvjesna, s dubokim implikacijama na digitalnu privatnost, slobodu izražavanja i geopolitičke odnose.

Ova zakonodavna saga ističe izazove u balansiranju američke nacionalne sigurnosti i zaštite građanskih sloboda u sve povezanijem svijetu. Hoće li TikTok izaći neozlijeđen ili će doživjeti transformaciju, ostaje vidjeti. No, jedno je sigurno: borba za TikTok je tek započela.