Američki vojnici i tenkovi u četvrtak su počeli pristizati u Poljsku, u okviru jednog od najvećih razmještaja američkih snaga u Europi od Hladnog rata u kome bi na kraju moglo biti bviše od 3.000 vojnika.

Operacija Pentagona izazvala je trenutnu ljutitu reakciju iz Rusije, dok ju je Kremlj opisao kao "prijetnju na svom pragu".

U misiji Atlanska odlučnost sudjelovat će oklopna postrojba s više od 3.000 američkih vojnika i teškog naoružanja razmještenih u Poljskoj i u obližnjim NATO partnerima Estoniji, Latviji, Litvanjii, Rumuniji, Bugarskoj i Mađarskoj na rotirajućoj bazi.

Odlazeća Obamina administracija naredila je taj razmještaj u 2014. godini kako bi pružila uvjeravanja istočnim saveznicima nakon ruskih akcija u Ukrajini.
 

Operacija je, međutim, pokrenuta samo tjedan dana uoči inauguracije novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je sugerirao da će republikanska administracija nastojati ublažiti napetosti s Kremnjom.

Kontignet američkih vojnika ušao je u Poljsku preko graničnog prijelaza Olszyna s Njemačkom u četvrtak.

Teško naoružanje, uključujući 87 tenkova Ambrams i više od 500 oklopnih vozila među kojima i Humveeja za prijevoz vojnika, uslijedit će za njima.

''Ova operacija prijeti našim interesima i našoj sigurnosti. To ima čak i veću težinu kada treća strana (Sjedinjene Države) ojačava svoju vojnu nazočnost u na našem pragu prema Europi'', izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksej Mečkov opisao je razmještaj američkih časnika kao "faktor destabilitzacije europske sigurnosti", prenosi AFP.