Američki potpredsjednik Mike Pence rekao je da će Washington uskoro objelodaniti dosad najoštrije gospodarske sankcije Sjevernoj Koreji koje bi trebale prisiliti Pjongjang da odustane od nuklearnog i raketnog programa.

Pence je, nakon susreta s japanskim premijerom Shinzom Abeom, kazao da će SAD uskoro objelodaniti "do sada najteže i najagresivnije gospodarske sankcije Sjevernoj Koreji".

"Najrepresivniji režim na planetu"

Nazivajući Sjevernu Koreju "najrepresivnijim režimom na planetu" Pence je kazao da će SAD i saveznici među kojima je i Japan zadržati maksimalni pritisak na Pjongjang sve dok ta zemlja ne poduzme korake prema "potpunoj, provjerivoj i bespovratnoj" denuklearizaciji.

Pence, koji boravi u Tokiju na putu na Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji, govorio je na početku susreta s premijerom Shinzom Abeom, za koji se očekuje da će pokazati američko-japansko sigurnosno savezništvo suočeno sa sjevernokorejskom prijetnjom.

"I dalje ćemo stajati rame uz rame s japanskim narodom, narodom Južne Koreje i svojim saveznicima i partnerima širom regije dok ne postignemo  globalni cilj - denuklearizaciju Korejskog poluotoka", rekao je Pence.

Ranije je Pence obišao postrojenje s raketnim sustavom PAC-3, japansku posljednju crtu obrane od svakog mogućeg sjevernokorejskog napada projektilima.

Sumnje u pregovore s Pjongjangom

Nakon razgledavanja sustava Pence se rukovao s pripadnicima snaga za samoobranu, kako se naziva japanska vojska. Bio je u pratnji japanskoga ministra obrane Itsunorija Onodere i japanskog najvišeg vojnog dužnosnika Katsutoshija Kawana.

Penceov put u Južnu Koreju od četvrtka vremenski se poklapa s dolaskom na igre ceremonijalnog čelnika Kim Jong Nama, najvišeg sjevernokorejskog dužnosnika koji je ušao u Južnu Koreju nakon Korejskog rata 1950. - 1953. koji je završio primirjem. U Južnu Koreju će, prema informacijama objavljenima u srijedu, doputovati i sestra sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una.

Pence nije isključio mogućnost susreta s visokim sjevernokorejskim dužnosnicima, no predsjednik Donald Trump izrazio je sumnje u to da će ubrzo biti američkih pregovora s Pjongjangom.