Američki ministar obrane Mark Esper nije vidio specifične obavještajne dokaze o tome da Iran planira napasti četiri veleposlanstva Sjedinjenih Država, rekao je u nedjelju i ponovio da je Washington spreman bez preduvjeta pregovarati s Iranom.

Za CBS-ovu emisiju Face the Nation Esper je rekao da se slaže s ocjenom svog predsjednika Donalda Trumpa da su napadi na američka veleposlanstva izgledni, ali je rekao da se ta ocjena ne temelji na nekim specifičnim dokazima.

"Kad predsjednik kaže da bi možda moglo biti novih napada na veleposlanstva, dijelim to stajalište", rekao je Esper.

Na novinarsko inzistiranje je li vidio konkretne obavještajne dokaze Esper je odgovorio: "Nisam vidio dokaze u vezi s četiri veleposlanstva."

Trump rekao da su vjerojatno ciljali veleposlanstvo u Bagdadu

Više američkih dužnosnika opravdalo je likvidaciju iranskoga generala Kasema Sulejmanija izjavom da su američkim diplomatima i službenicima u Iraku i regiji prijetili neposredni napadi koje je pripremao Sulejmani.

Trump je u petak rekao da je Iran vjerojatno ciljao američko veleposlanstvo u Bagdadu kao i da je Iran planirao napade na četiri veleposlanstva.

Sulejmani je ubijen američkom bespilotnom letjelicom 3. siječnja.

Demokrati i nekoliko republikanaca u Kongresu propitivali su opravdanost američkog napada i rekli da nisu o tome bili primjereno i podrobno obaviješteni.

Esper je u intervjuu ustvrdio da je Washington i dalje spreman pregovarati s Iranom bez preduvjeta.

"Spremni smo sjesti i razgovarati bez preduvjeta, bit će to korak naprijed, niz koraka putem kojih Iran treba postati normalnija zemlja", rekao je američki ministar obrane.

Ustvrdio je da je iranska vlada "korumpirana", ali "još uvijek je to legitimna vlada", rekao je.