Stotine Ukrajinaca danas su spašene s krovova poplavom pogođenih područja južne regije Herson, nakon uništenja brane koje je potopilo sela, polja i ceste.

Snimke dronovima pokazuju područja gdje su iznad vode ostali samo krovovi. Guverner regije objavio je da je pod vodom oko 600 kilometara kvadratnih. Kolaps brane dogodio se uoči očekivane ukrajinske protuofenzive, što je izgledno nova faza rata u kojem je živote izgubilo već nekoliko desetaka tisuća ljudi.

"Ofenziva je već počela"

NBC News, pozivajući se na izvore iz ukrajinske vojske, prenosi kako je ofenziva već počela. Washington Post citira "četiri pojedinca" iz oružanih snaga koji govore isto.

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga, upitan o tim izvješćima, odgovorio je kako "nema takvih informacija". Ukrajinska vojska ranije je putem društvenih mreža videosnimkom pozvala na tišinu oko svojih operacija.

Britanci: Kijev ima inicijativu

Britansko ministarstvo obrane u svom dnevnom izvješću piše o teškim borbama u "više sektora na fronti", dodavši kako Kijev ima inicijativu na većini područja, prenosi Index.hr.

Ukrajinska vojska priopćila je kako su poplave kod Hersona primorale ruske snage da se povuku pet do petnaest kilometara te da su se ruski artiljerijski napadi "gotovo prepolovili".

Uništena brana

Kijev i Moskva se međusobno optužuju za uništenje brane Nova Kahovka, a danas i za granatiranje područja gdje traje evakuacija. U ruskom napadu ubijen je civil u Hersonu, otprilike 60 kilometara nizvodno od brane, objavio je ukrajinski državni tužitelj, dodavši kako je ozlijeđeno dvoje ljudi. Reporter Reutersa izvijestio je da se u Hersonu čuje artiljerijska vatra.

Kremlj je uzvratio optužbama o napadima na spasilačke službe na tom području, no nije dao dokaze. Ukrajina je objavila kako je zbog poplave bez pitke vode ostalo nekoliko stotina tisuća ljudi te da su potopljene tisuće hektara poljoprivrednih zemljišta.

Zelenski traži "jasan i brz" odgovor

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na "jasan i brz" međunarodni odgovor kako bi se pomoglo žrtvama poplava te je održao izvanredne razgovore s dužnosnicima iz Hersona.

"Važno je izračunati štetu i alocirati sredstva za odštete stanovnicima pogođenim u ovoj katastrofi te razviti program kompenzacije za gubitke i preseljenje tvrtki unutar regije", kazao je.

Intenzivne borbe na jugu

Zadnjih nekoliko dana obilježeno je značajnim intenziviranjem borbi južno od Zaporižje, prema ključnom gradu Tokmaku. Iako je situacija još uvijek vrlo zbunjujuća, neki ruski vojni blogeri nagađaju da bi ovo mogao biti početak dugo očekivane ukrajinske ljetne ofenzive.

Satelitsko praćenje NASA-e potvrđuje ono što su ruski blogeri već iznijeli: područje oko Tokmaka i Orihiva bilo je prvo pod vrlo teškim pripremnim bombardiranjem, a potom je uslijedio ukrajinski pokušaj probijanja ruskog obrambenog sustava prema Tokmaku.

Strah od ukrajinskog napretka

Ovo područje bojišnice dugo je smatrano vjerojatnom osi za ukrajinski napad prema Melitopolju, među ostalim zato što je Tokmak važno željezničko čvorište i ruski logistički centar s ključnim komunikacijskim linijama prema Mariupolju i Berdjansku.

Rusija se dugo bojala ukrajinskog napretka ovdje, gradeći višeslojne obrane, uključujući cik-cak rovove, "zmajeve zube", minsko polje i druge prepreke, a područje je dodatno pojačano vojnim i medicinskim osobljem.

Ruski vojni bloger: Držimo liniju

Na Telegramu ruski vojni bloger "War Gonzo" odbacuje tvrdnje da je ukrajinska ofenziva "zaglibila", navodeći da je to još "preuranjeno reći" i opisujući "tešku noć" za ruske snage oko Orihiva.

"Izravno s mjesta događaja: neprijateljsko pješaštvo nastavlja prilaziti i pokušava se utvrditi u smjeru Orihiv-Tokmak. Neprijateljska artiljerija i tenkovi i dalje intenzivno djeluju na naše položaje.

Naše trupe drže liniju i ne dopuštaju probijanje fronte, uništavajući neprijateljsku snagu i opremu. Prema informacijama s terena, naši borci uspjeli su onesposobiti tenk sličan Leopardu, ali još uvijek nije moguće sa sigurnošću identificirati uništenu opremu", objavio je.

Varka

Drugi ruski online izvori govore o napadu pješaštvom, pri čemu je selo Robotine bilo fokus ukrajinskih napada u posljednja 24 sata, a u tom sektoru su aktivne i ukrajinska i ruska avijacija.

Danas su također stigla izvješća da je ruska okupacijska administracija naredila evakuacije iz naselja oko Tokmaka.

Međutim, ostaje nejasno predstavlja li borba u području Tokmaka glavni ukrajinski napor. Iako se čini da je više od običnog izviđanja, moguće je da su nedavni potezi varka osmišljena da uvjeri Moskvu da će glavni napad biti u smjeru Melitopolja.

Glavni stožer Ukrajine također će koristiti trenutni napad za prikupljanje aktivnih obavještajnih podataka o kvaliteti ruskih obrambenih položaja, navodi Guardian.