Američke zrakoplovne snage poslale su u Njemačku desetak jurišnih zrakoplova A-10 "Thunderbolt II" i oko 300 pilota u okviru vojne vježbe, u kojoj će sudjelovati saveznici NATO-a u istočnoj Europi, u jeku tenzija zbog ukrajinske krize, prenosi danas Russia Today.

Ovi zrakoplovi u ponedjeljak su poletjeli iz zrakoplovne baze Davis-Monthan u Arizoni za bazu Spangdahlen u Njemačkoj, u sklopu operacije "Atlantska odluka".

Christopher Kerns, glasnogovornik zrakoplovnih snaga u Pentagonu, rekao je da će avioni biti "dalje raspoređeni" na lokacije u istočnoeuropskim zemljama članicama NATO-a, gdje će postrojbe sudjelovati u obuci sa savezničkim snagama radi "jačanja međuoperativnosti i ... pokazivanja posvećenosti SAD sigurnosti i stabilnosti u Europi".

Izuzetno pouzdani avioni A-10 opremljeni su sedmocijevnim topom koji djeluje na Gatlingovim sustavom velike brzine gađanja i namijenjen je za uništavanje tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila.

Pentagon raspoređuje avione u trenutku kada je američki Predstavnički dom predstavio zakon kojim bi se odobrila vojna pomoć Ukrajini u visini od milijardu dolara do 2017.

Ukoliko definitivno bude usvojen, taj zakon bi omogućio Pentagonu da ukrajinsku vojsku opskrbljuje "opremom za obuku, smrtonosnim oružjem obrambene prirode, logističkom podrškom, potrepštinama i uslugama".

Odredbe nacrta zakona imaju za cilj, kako navode njegovi autori, da zaštite "suverenu teritoriju Ukrajine od stranih agresora" i odbrane Ukrajine od napada proruskih aktivista, prenosi Tanjug.

Moskva je jučer upozorila da će planovi Washingtona o slanju oružja Kijevu dodatno destabilizirati situaciju u Ukrajini, podsjeća ruski kanal.

Pusić: Hrvati se bore isključivo u ukrajinskoj vojsci

Ministrica vanjskih i europskih poslova RH Vesna Pusić potvrdila je u srijedu da ima hrvatskih državljana koji se bore u Ukrajini, ali isključivo u redovnoj ukrajinskoj vojsci.

"Po mojim saznanjima, ima hrvatskih vojnika u Ukrajini, koji su se priključili ukrajinskoj vojsci", rekla je Pusić odgovarajući na novinarska pitanja prije sjednice vlade.

"To SOA prati, a zasad nema priključivanja paravojnim jedinicama, ali o tome smo cijelo vrijeme u komunikaciji sa SOA-om", rekla je Pusić.

Hrvati se bore isključivo na ukrajinskoj strani i isključivo u redovnoj vojsci, naglasila je Pusić, ali nije mogla reći koliko ih ima.

Hrvatski su mediji posljednjih dana pisali o tome da se nekoliko desetaka Hrvata priključilo Azovskom bataljunu, dobrovoljačkoj paravojnoj formaciji sa sjedištem u Mariupolju.
Postrojba odgovara ministarstvu unutarnjih poslova, a povezana je s ukrajinskom krajnjom desnicom. Pola sastava Azovskog bataljuna čine stranci.

Fena