Predsjednik Donald Trump i bivši američki predsjednici kao i europski čelnici odali su počast preminulom američkom bivšem predsjedniku Georgeu H. W. Bushu, nazivajući ga velikim liderom kojemu su zahvalni za njegovu službu, i domovini, i za doprinos događajima 90-tih godina prošlog stoljeća, javile su svjetske agencije.

Bush stariji umro je u petak u dobi od 94 godine, objavila je njegova obitelj. Smrt ga je zatekla sedam mjeseci nakon što je preminula njegova supruga Barbara, koja je umrla 17. travnja ove godine, a s kojom je bio u braku pune 73 godine.

Trump o Georgeu Bushu starijem

Donald Trump rekao je da je Bush "ispravnim prosudbama i zdravim razumom" vodio američku naciju i svijet prema okončanju Hladnog rata.

Opisao je Busha kao osobu koja je uvijek znala način da "još više podigne ljestvicu".

Utjecao je na naraštaje Amerikanaca "svojom autentičnošću, duhom i angažmanom prema vjeri, obitelji i svojoj zemlji", rekao je Trump u priopćenju iz Buenos Airesa gdje sudjeluje na summitu G20.

"Mi, američki narod, u molitvama smo s čitavom obitelji Bush, te izražavamo poštovanje njegovom životu i ostavštini", dodao je Trump.

Bush stariji bio je 41. američki predsjednik. Nije podržao Trumpa na predsjedničkim izborima 2016. Bush stariji nije javno kazao za koga je glasao na tim izborima, ali je jedan neimenovani izvor za CNN rekao da se odlučio za demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton.

Oglasio se i Barack Obama

Bivši predsjednik Barack Obama rekao je da je Amerika izgubila velikog domoljuba te da su srca Amerikanaca, iako žalosna, ispunjena zahvalnošću.

Bushev život je  "testament ideji da je javna služba uzvišen, radostan poziv," rekao je, dodajući da su Bush i njegova supruga Barbara, koja je umrla u travnju ove godine, "sada ponovno zajedno".

Bill Clinton, koji je Busha pobijedio na predsjedničkim izborima 1992., istaknuo je Bushevu "'prirođenu i izvornu profinjenost".

"Zauvijek ću biti zahvalan na prijateljstvu koje smo stvorili", rekao je Clinton u priopćenju.

Bush je nakon poraza na predsjedničkim izborima kasnije postao dobar prijatelj s Clintonom, pridruživši mu se u prikupljanju novca za preživjele cunamija u Indijskom oceanu 26. prosinca 2004. u kojem je poginulo više od 300.000 ljudi.

"Od trenutka kada sam ga susreo kao mladog guvernera .. bio sam zatečen ljubaznošću koju je pokazao prema Chelsea, profinjenošću prirođenom i izvornom, i njegovom odanošću Barbari i djeci", kazao je Clinton.

"Malo je Amerikanaca koji se mogu - ili će se moći - usporediti s Bushevom službom Sjedinjenim Državama i radošću koju je svaki dan zbog toga osjećao".

Poruke pristigle i od Gorbačova i Merkel

Gorbačov i Merkel ističu Bushov doprinos kraju Hladnog rata i ujedinjenju Njemačke.

Njemačka kancelarka Angela Merkel također je izrazila tugu zbog odlaska "njemačkog prijatelja", dodajući da nikada neće zaboraviti njegov doprinos ujedinjenju Njemačke i kraju Hladnog rata, rekao je njezin glasnogovornik.

I drugi su njemački čelnici odali počast bivšem američkom predsjedniku, pozdravljajući njegov angažman prema ujedinjenju Njemačke.

"Njemačka će se uvijek sjećati s dubokom zahvalnošću njegovog nepokolebljivog angažmana prema ujedinjenju naše zemlje. Njemačko jedinstvo ne bi bilo moguće bez povjerenja i prijateljstva Sjedinjenih Država i njihovog predsjednika", rekao je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier u telegramu sućuti upućenom američkom kolegi.  

Posljednji sovjetski vođa Mihail Gorbačov pozdravio je ulogu koju je Bush imao u okončanju Hladnog rata i utrke u naoružanju između SAD-a i Sovjetskog Saveza.

Gorbačov (87) i Bush vodili su razgovore prije pada Sovjetskog Saveza 1991. i potpisali sporazum o kontroli naoružanja kojim su značajno smanjeni nuklearni arsenali u obje zemlje.

"Mnoga moja sjećanja povezana su s njim. Dogodilo se da smo radili zajedno u godinama velikih promjena. Bilo je to dramatično vrijeme koje je tražilo golemu odgovornost od svih. Rezultat je bio kraj Hladnog rata i utrke u naoružanu", citirala je ruska agencija Interfax Mihaila Gorbačova.

"Odajem počast doprinosu Georgea Busha u tim povijesnim postignućima. Bio je iskreni partner".

Georgeu Bushu starijem počast je odao i francuski čelnik, kazavši da je 41. američki predsjednik bio veliki državnik i zagovornik veza s Europom.

"U ime francuskog naroda, upućujem sućut američkoj naciji nakon smrti bivšeg predsjednika George Bush starijeg. Bio je to veliki lider i nepokolebljiv podupiratelj saveza s Europom. Naše su misli s njegovom obitelji i bližnjima", napisao je francuski predsjednik na Twitteru.