Iranski predsjednik Hassan Rouhani u utorak je potpisao zakon kojim proglašava sve američke snage na Bliskom istoku teroristima i naziva američku vladu sponzorom terorizma.

Prijedlog zakona usvojio je parlament u prošlom tjednu kao znak odmazde za odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa u ovom mjesecu da proglasi iransku Revolucionarnu gardu stranom terorističkom organizacijom.

Nije bilo odmah jasno kakve bi posljedice novi iranski zakon mogao imati po američke snage i njihove operacije.

Rouhani je instruirao ministarstvo za obavještajne službe, ministarstvo vanjskih poslova, oružane snage i  iransko Vrhovno vijeće nacionalne sigurnosti da provode novi zakon, javili su državni  mediji.

Zakon posebno apostrofira Američku centralnu komandu (CENTCOM), koja je odgovorna za američke vojne operacije na Bliskom istoku i u Afganistanu.

Sjedinjene Države već su sankcionirale desetke entiteta i pojedinaca zbog veza s Revolucionarnom gardom, ali do Trumpove odluke ne i gardu u cjelini.

Načinjena od vojske koja broji 125.000 ljudi, s mornaričkim i zračnim jedinicama, Revolucionarna garda također zapovjeda Basidžima, vjerskim dobrovoljnim paravojnim snagama, i kontrolira iranske programe balističkih projektila.

Garda također nadzire Quds snage, koje su vodile nekoliko ratova na strani iranskih saveznika u  regiji.

Dugogodišnji napeti odnosi između Teherana i Washingtona  dodatno su se pogoršali u svinnju prošle godine kada je Trump povukao SAD iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine između Irana i šest svjetskih sila, postignutog prije nego što je on došao na vlast, i ponovo je uveo sankcije Iranu.

Zapovjednici Revolucionarne garde u više su navrata izjavljivali da su američke baze na Bliskom istoku i američki nosači aviona u Perzijskom zaljevu u dometu iranskih raketa.

Rouhani je također izjavio da će Iran nastaviti da izvozi naftu usprkos američkim sankcijama koje imaju za cilj svesti iranski izvoz sirove nafte na nulu, prenosi Reuters.