SAD je u ponedjeljak priopćio da je dovršio povlačenje svojih snaga iz Afganistana gotovo 20 godina nakon napada na tu zemlju kojim je odgovorio na napade na Ameriku 11. rujna 2001. godine.

Više od 122.000 osoba napustilo je Kabul zračnim mostom uspostavljenim 14. kolovoza, dan prije nego što su kontrolu nad Afganistanom ponovno preuzeli talibani, koji su pružili utočište militantnoj skupini Al Qaedi, koju se optužuje za napade na New York i Washington 2001. godine.

Washington i saveznici u NATO-u nisu predvidjeli da će talibani tako brzo preuzeti vlast te su bili prisiljeni brzo napustiti zemlju, ostavljajući iza sebe tisuće Afganistanaca koji su im pomagali.

Ovaj je odlazak bio vrlo bolan. Nismo uspjeli izvući sve koje smo htjeli, rekao je general Frank McKenzie, zapovjednik središnjeg zapovjedništva američkih oružanih snaga, na brifingu za novinare u Pentagonu.

Ali mislim da smo ostali i 10 dana duže, ne bismo uspeli sve izvući, rekao je McKenzie, dodajući da je glavni američki diplomat u Afganistanu Ross Wilson, bio na zadnjem letu.

Hitna evakuacija okončana je prije krajnjeg roka u utorak, koji je odredio američki predsjednik Joe Biden, odlučivši provesti sporazum o povlačenju trupa koji je s talibanima sklopio njegov prethodnik Donald Trump.

Sjedinjene Države i njihovi zapadni saveznici pokušali su spasiti svoje državljane te prevoditelje, zaposlenike lokalnog veleposlanstva, aktiviste za građanska prava, novinare i druge ugrožene Afganistance.

Evakuacije su postale još opasnije nakon što je u četvrtak u napadu bombaša samoubojice, za koji je odgovornost preuzela Islamska država – neprijatelj i Zapada i talibana – poginulo 13 pripadnika američke vojske i više Afganistanaca koji su čekali na ulazu u zračnu luku.

Biden, suočen s oštrim kritikama u zemlji i inozemstvu zbog svojih odluka, obećao je nakon krvavog napada na zračnu luku u Kabulu da će uhvatiti odgovorne.

SAD povukao diplomatsko predstavništvo iz Afganistana

Sjedinjene Države povukle su diplomatsko predstavništvo iz Afganistana i operacije će voditi iz Katara, rekao je državni tajnik Antony Blinken dodavši da će Washington i dalje neumorno pomagati ljudima da napuste Afganistan, unatoč povlačenju američke vojske.

Blinken je izjavu novinarima dao nakon odlaska zadnjega američkoga zrakoplova iz Afganistana, gdje su ostale tisuće Afganistanaca koji su pomagali zapadnim zemljama.

Evakuacija je završena prije krajnjega roka u utorak, koji je odredio američki predsjednik Joe Biden, kojega su zbog načina na koji je pristupio rješavanju situacije u Afganistanu kritizirali i demokrati i republikanci, nakon brzoga napredovanja talibana i njihova preuzimanja Kabula početkom mjeseca.

Blinken je, ignorirajući pitanja novinara, rekao da će Washington afganistansku diplomaciju voditi iz katarskoga glavnoga grada Dohe, uključujući konzularne poslove i pružanje humanitarne pomoći, te da će na čelu diplomatskoga tima biti Ian McCary, zamjenik šefa američke misije u Afganistanu.

Počelo je novo poglavlje američkoga angažmana u Afganistanu. U njemu ćemo predvoditi diplomacijom, rekao je Blinken.

Nastavit ćemo neumorno pomagati Amerikancima, stranim državljanima i Afganistancima da napuste Afganistan, ako tako odluče, dodao je.

Rekao je kako se pretpostavlja da je u Afganistanu ostalo više od stotinu Amerikanaca koji žele napustiti tu zemlju te da Washington pokušava utvrditi njihov točan broj. Evakuirano je više od 6.000 Amerikanaca.

Od 14. kolovoza iz Kabula je zrakoplovima evakuirano više od 122.000 ljudi.

Budući da je sudbina kabulske zračne luke, glavnoga izlaza iz Afganistana, nejasna nakon američkoga odlaska i talibanskog preuzimanja, Blinken je rekao da Washington nastoji pronaći načina da pomogne Amerikancima i ostalima koji možda odluče napustiti Afganistan kopnenim putem.

Nemamo iluzija da će to biti lako ili brzo, rekao je.

(Hina/ Foto: EPA)