Koalicija na čelu sa Sjedinjenim Američkim Država se povlači iz Iraka. Kako su prenijele svjetske agencije u pismu koje je dostavljeno medijima, odlazak vojske SAD iz Iraka se priprema već neko vrijeme.

- Poštujemo vašu želju za suverenitetom - napisao je general William H. Seely u pismu koje je poslao ministarstvu obrane Iraka. Kako bi izvršili ovaj zadatak, snage Koalicije moraju poduzeti sve mjere i osiguraju neometan i efikasan premještaj iz Iraka.

Tijekom tog vremenskog perioda, bit će povećana aktivnost helikoptera u zraku u međunarodnoj zoni Bagdada, prenosi Dnevni avaz.

Također, koalicijske snage će poduzeti sve mjere da se lokalno stanovništvo ometa u svakodnevnom životu. Također, operacije premještaja će se obavljati u noćnim satima. I dok počinjemo sa implementacijom sljedeće faze operacija, želim još jednom naglasiti i pohvalim naše prijateljstvo i partnerstvo. Poštujemo vašu odluku i želju za suverenitetom - navodi se u pismu generala Seelyja.

Istovremeno, vojska SAD u pismu najavljuje repozicioniranje snaga u narednom periodu.

Do ove odluke dolazi nakon što je irački parlament zatražio odlazak američkih vojnika iz Iraka, a nakon što je SAD u bagdadskoj zračnoj luci ubio iranskog generala Kasema Sulejmanija.

Ipak, ono što je zanimljivo da ovo pismo nije potvrdio Pentagon.