Američka vojska objavila je u utorak da je gotovo završila povlačenje svojih postrojbi iz Afganistana, gdje su afganistanske vlasti rasporedile stotine provladinih vojnika i policajaca kako bi se suprotstavili velikoj ofenzivi talibana na sjeveru zemlje.

Američki predsjednik Joe Biden najavio je u travnju da želi završiti to povlačenje do 20. obljetnice atentata 11. rujna.

Više od dva mjeseca prije tog roka, američka vojska je već provela “više od 90 posto” povlačenja iz zemlje, objavljeno je.

Prošlog tjedna američke snage i NATO već su napustili zračnu bazu Bagram, najveću u Afganistanu. Smještena 50 km sjeverno od Kabula, bila je središte njihovih operacija od početka vojne intervencije pokrenute nakon atentata 11. rujna 2001.

I Bijela kuća je precizirala u petak da će posljednji američki vojnici napustiti afganistanski teritorij do kraja kolovoza.

U utorak sukobi su bjesnjeli u nekoliko afganistanskih pokrajina, a pobunjenici su na sjeveru zemlje zauzeli nekoliko desetaka okruga od kada su Sjedinjene Države u svibnju počele povlačenje svojih postrojbi.

Francuska je u utorak istaknula “duboku zabrinutost stanjem i posljedicama na stabilnost regije”.

Afganistanska vlada, suočena sa zabrinjavajućim napredovanjem talibana na sjeveru zemlje, odučila je tamo poslati svoje snage radi pripreme kontraofenzive.

Brzina i lakoća kojom su pobunjenici zauzeli te pokrajine zadali su težak udarac afganistanskim vlastima.