Oružane snage SAD-a u svijetu prednjače po korištenju borbenih dronova, a napretkom tehnologije žele zavladati i na području obrane od istih.

Ovoga ljeta izvještavali smo tako kako je Američka ratna mornarica u Perzijskom zaljevu bila oborila dva iranska drona kombinacijom "jammera" signala i 7,62 milimetarske strojnice, a za ovaj sustav tada se najavljivala nadogradnja na laserski top.

Jedan baš takav ovih je dana prvi puta isporučen, doduše Ratnom zrakoplovstvu SAD-a. Njegov proizvođač Raytheon pohvalio se ovom isporukom na svojim stranicama, gdje navodi kako je riječ o laserskom sustavu oružja visoke snage. Ono koristi Multi-spectral Targeting System, sustav razvijen u ovoj kompaniji, koji se sastoji od elektro-optičkog i infracrvenog senzora kojim se neprijateljski dronovi otkriti, pratiti i identificirati, piše Bug.hr.

Jednom kad se to dogodi, poručuje Raytheon, laserski sustav HELWS (High-Energy Laser Weapon System) prijetnju neutralizira u nekoliko sekundi.
 

Laserski je top postavljen na maleni ATV Polaris RZR (drugim riječima, terenski buggy). Radi, dakako, na električnu energiju, i može ga se napajati putem klasične utičnice s 220 V. U slučaju kada je u pokretu, na buggy je moguće ukrcati i maleni generator koji će HELWS napati strujom tijekom dužeg vremena i omogućiti mu ispaljivanje praktički neograničenog broja "hitaca".