Razarač ratne mornarice SAD-a USS John S. McCain u kolovozu 2017. godine se, u vodama u blizini Singapura, sudario s tankerom pri čemu je smrtno stradalo 10, a bilo ozlijeđeno 48 članova njegove posade.

Istraga ovog nesretnog slučaja dovršena je ovih dana, a izvješće je pokazalo kako je sudaru kumovalo više faktora: od umora posade, nedovoljno kvalitetnih odluka o upravljanju brodom koje su donijeli, pa sve do načina kako su njime morali upravljati – putem touchscreen zaslona čije mogućnosti nisu u potpunosti poznavali.

Agencija za sigurnost prometa NTSB, koja je provela istragu, predložila je korake koje je potrebno poduzeti da se ovakvi slučajevi u budućnosti izbjegnu, a jedan od njih je i izbacivanje ekrana osjetljivih na dodir iz sustava upravljanja ratnim brodovima, piše Bug.hr.

Slijedom toga, sa svih razarača klase DDG-51 (Arleigh Burke) američka će ratna mornarica u narednih 18 do 24 mjeseca ukloniti očito problematične i konfuzne kontrole putem touchscreen zaslona i vratiti se fizičkim polugama, prekidačima i kormilu.

Ovaj potez podržavaju i posade koje se nisu navikle na moderne, digitalne kontrole, te preferiraju imati klasičnu polugu za dodavanje gasa "koju je lako razumjeti" i koje su daleko intuitivnije.

Zajedno s ovim redizajnom ponovno će se osmisliti i sustav koji prikazuje podatke o brodu, kursu i ostalim parametrima plovidbe na ekranima kako bi prikaz bio informativniji i jednostavniji.

Do sada je sustav bio odveć kompliciran i pretrpan, a mornari koji su prebacivani s jednog broda na drugi nisu prolazili dovoljno obuke koja bi ih pripremila na digitalno upravljanje putem dodira po ekranu – što je greška koja se prije dvije godine ispostavila kao fatalna.