Roboti bi trebali u budućnosti preuzimati sve više dosadnih, prljavih, manualnih, repetitivnih ali i opasnih poslova od ljudi – pa ništa drugačije nije niti u području vojne tehnologije. Američka je mornarica stoga objavila poziv u kojem od ponuđača traži ideje i planove za izradu velikih autonomnih ratnih brodova.

Large Unmanned Surface Vessel (LUSV) bi, prema planu, trebao biti izdržljivi i moćni brod koji bi se mogao rekonfigurirati za obavljanje najrazličitijih borbenih zadaća.

Ovakav bi brod bio u mogućnosti potpuno autonomno ili poluautonomno ploviti i u misijama surađivati s postojećim brodovima iz mornaričke flote.

Kao i industrijskim robotima, robotskim bi se brodovima povjeravali zadaci koji su okarakterizirani kao preopasni za plovila s ljudskom posadom, ili su pak "predosadni", odnosno mogu se obaviti i na automatizirani način, javlja Bug.hr.

Autonomni LUSV brodovi trebali bi moći nositi kako naoružanje (protuavionske topove i krstareće rakete) tako i radare i sonare za izviđačke zadatke.

Američka mornarica ima plan u narednih pet godina nabaviti deset ovakvih plovila. Za ove je svrhe u proračunu za 2020. godinu već izdvojeno 400 milijuna dolara kojima će se izgraditi prva dva LUSV-a. Do 2024. godine u ovaj će projekt biti uloženo oko 2,7 milijardi dolara.

Prema specifikacijama Ratne mornarice SAD-a, ovi bi robotizirani ratni brodovi trebali biti najveći tog tipa ikada izrađeni – dužina će im se kretati od 60 do 90 metara, a istisnina će im biti oko 2.000 tona. Na njima će, za svaki slučaj, biti predviđene i prostorije za mornare.