Američka savezna država Montana donijela je jučer zakon o zabrani TikToka koji će biti teško primjenjiv u postojećem obliku, ali bi mogao potaknuti spremnost Sjedinjenih Država da jednom zauvijek zabrane popularnu platformu kineske grupacije ByteDance. Zakon SB419 prihvaćen s 54 glasa (43 su bila protiv) treba još potpisati republikanski guverner te države na sjeverozapadu zemlje koja ima nešto više od milijun stanovnika.

Poput mnogih demokratskih i republikanskih zastupnika u američkom Kongresu, predstavnici Montane misle da platforma kratkih i zabavnih videozapisa, koju posjećuje 150 milijuna Amerikanaca, omogućuje Pekingu da špijunira i manipulira korisnicima. Tekst naređuje trgovinama mobilnih aplikacija (Apple i Google) da od 1. siječnja 2024. više ne distribuiraju TikTok.

Tako je Montana postala prva američka država koja je donijela zakon o zabrani TikToka. No njega će se sigurno pokušati osporiti na sudu i mali su izgledi da će se primjenjivati u sadašnjem obliku.

"O ustavnosti teksta odlučit će sud. Nastavljamo borbu za korisnike i kreatore TikToka u Montani", rekla je službena predstavnica aplikacije uoči glasanja. TikTok godinama niječe optužbe za špijunažu u korist Kine.