Amazon je nedavno pokrenuo novi koncept trgovina, na kojem su radili posljednje četiri godine. Poseban projekt, zvan Amazon GO, omogućuje kupcima da plate proizvod bez stajanja u redu i pojedinačnog skeniranja proizvoda.

Amazon GO je zamišljen tako da radi pomoću kompjuterskih senzora i umjetne inteligencije koji detektiraju proizvode koje kupac iznosi iz trgovine. Kupac obavlja uobičajenu kupnju, stavlja proizvode u vrećicu, a senzori identificiraju proizvode i naplaćuju ih prilikom izlaska iz dućana, prenosi Index hr.

Revolucija u trgovini

 Iako će na prvu izgledati kao krađa, kupac je okružen s više kamera nego što uopće može zamisliti, a kupnja će biti naplaćena putem virtualnog Amazon računa, dakle novac i kreditne kartice više neće biti potrebno imati sa sobom.

Prednosti za korisnike su očite - nema više čekanja u redovima ili igranja sa samoposlužnim blagajnama. Iako Amazon GO nema potrebu za blagajnicima i blagajnicama, ipak nisu eliminirani svi poslovi - poput slaganja polica i čišćenje.

Planira veliko širenje

Amazon planira otvoriti 20 trgovina u većim gradovima Amerike kroz sljedeće dvije godine, a planiraju i 2000 novih trgovina u sljedećih deset godina.

Prve reakcije na otvorenu Amazon GO trgovinu u Seattleu su vrlo pozitivne. Jedan od kupaca je objavio na Twitteru kako je upravo kupovao u Amazon GO trgovini i kako mu se učinilo pomalo čudno izaći iz trgovine bez plaćanja. Rekao je kako će se sigurno opet vratiti.