Kineski div u segmentu e-trgovine Alibaba usmjerit će resurse u tehnologiju autonomne vožnje, potvrdio je njegov čelnik Jack Ma, najavljujući time uključivanje kompanije u oblikovanje budućnosti automobilske industrije.

Unatoč obnovljenim bojaznima za sigurnost nakon što je u naletu Uberovog autonomnog vozila u Sjedinjenim Državama smrtno stradala jedna žena, mnogi tehnološki divovi i proizvođači automobila ubrzali su planove u segmentu autonomne vožnje, koja privlači milijarde dolara ulaganja.

Natjecanje se zahuktava i u Kini, najvećem automobilskom tržištu na svijetu, gdje je Alibabin konkurent Baidu nedavno prognozirao da će autonomna vozila izaći na ceste za tri do pet godina.

Baidu i kineski tehnološki div Tencent također rade na tehnologiji autonomne vožnje, što je potpirilo špekulacije o Alibabinim planovima.

"Radili smo puno istraživanja na području autonomne vožnje", kazao je Ma novinarima u četvrtak tijekom poslovnog posjeta Bangkoku.

"Želimo (utvrditi) kako možemo podići razinu automatizacije u automobilima, bolje ih prilagoditi ljudima kako bi bili više partneri nego alat za vožnju", dodao je čelnik Alibabe na konferenciji za novinare nakon potpisivanja sporazuma s tajlandskom vladom.

Među potpisanim je sporazumima i onaj o ulaganju više od 300 milijuna dolara u 'digitalni centar' za povezivanje tržišta u regiji.

"Mislim da će naša djeca raditi samo četiri sata dnevno i četiri dana tjedno, ili možda tri dana tjedno, ali će nam svejedno govoriti da su jako zaposleni. Zašto? Zato što su u automobilima", kazao je Ma.

Nije ulazio u detalje Alibabinih planova, rekavši samo da im cilj nije komercijalno natjecanje s Tencentom i Baiduom.

Kineske vlasti usvojile su u travnju propise koji će omogućiti testiranje autonomnih vozila na cesti, izvijestili su kineski mediji, pišući u srijedu da Alibaba zapošljava nove radnike radi razvoja te tehnologije.