Počela je sezona lubenica. Urod i kvaliteta su odlični kod onih poljoprivrednika koji su lubenice posadili nakon mraza koji je pogodio ova područja.

No, uvozni lobi ih uništava. Jeftina lubenica iz Albanije ruši cijenu domaće robe.

Miro Ćutuk iz Vojnića kraj Ljubuškog za dva tjedna trebao bi ubrati preko šest vagona lubenice na jednom zasađenom hektaru.

Lubenice je posadio nakon mraza zbog čega nije imao velike štete. Trenutačno, Miru kao i ostale proizvođače muči pitanje – kome prodati lubenice?

Veletržnica u Čapljini jedino je tržište gdje plasiraju svoje lubenice. Tamo se u jednom danu cijena promijeni i pet puta jer u Federaciji BiH nema sustavnog otkupa, javlja Naša TV.

U veleprodaji jedan kilogram hercegovačke lubenice košta od 30 do 40 feninga, dok albanska ima cijenu od oko 20 feninga. Kupci često biraju jeftinije, ali ne i kvalitetnije lubenice.

Uvozna roba se ne može zabraniti, ali se mogu uvesti sezonske zaštitne mjere kako bi se spasila domaća proizvodnja. Da bi se to postiglo potrebna je politička volja Vijeća ministara BiH, poručuje Miro.

Kako bi se barem sanirale poljoprivredne štete nastale od mraza, Općina Ljubuški danas je uplatila 200.000 KM na račun Udruge poljodjelaca ZHŽ-a za nastradale nasade krumpira, lubenica i bostona.