Prometnice su ovih dana pod vodom, a sudeći po vremenskoj prognozi, tako će biti i nekoliko sljedećih dana. U ovim kišnim i snježnim razdobljima, osim problematike koju vozači muče s gužvom na cestama, muku muče i pješaci koje nerijetko "okupaju" nesavjesni vozači.

Mnogi pješaci, nakon što budu okupani od glave do pete, ni ne pomišljaju na prijavu vozača policiji, iako na to imaju pravo, što su za Večernji.ba potvrdili u dvama MUP-ovima (HNŽ i ZHŽ).

"Prema članku 112. Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama BiH, vozač koji se kreće po mokrom kolniku u naselju dužan je prilagoditi brzinu kretanja vozila tako da izbjegne prskanje pješaka koji se kreću rubom kolnika ili pločnika. Kazna za nepoštivanje zakona je 30 KM", kazao je Dražen Bošnjak, glasnogovornik MUP-a Zapadnohercegovačke županije.

Prema njegovim riječima, pješaci rijetko, gotovo nikad, ne prijavljuju vozače zbog toga. "U skorije vrijeme pješaci nisu podnijeli prijavu zbog prskanja. Ne znam je li ikada i bilo, iako na to imaju pravo", kazao je Bošnjak, što je potvrdio i glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije Ljudevit Marić.

"Rijetkost je da pješak prijavi vozača, ne znam jesmo li ikad imali takvu prijavu", kaže Marić u razgovoru, objašnjavajući način na koji pješak može prijaviti vozača koji ga "okupa" na ulici. "Ako se dogodi da pješaka vozač namjerno ili slučajno poprska u vožnji, potrebno je da pješak zapamti registracijske oznake i dojavi ih policiji. Nakon toga, policija preko CIPS-a doznaje tko je vlasnik automobila prijavljenih registracijskih oznaka i upućuje se prekršajni nalog", objašnjava Marić.

S druge strane, nastavlja Marić, sve to je kultura u vožnji. "Prilikom polaganja vozačkog ispita svaki vozač uči se kodeksu ponašanja prema pješacima bez obzira jesu li na kolniku ili pločniku", zaključuje, pozivajući sve vozače na oprez, posebice kada prolaze u blizini škola. No, kako kaže, ne treba zanemariti ni starije pješake.