Ugledna engleska novina, Guardian, na svojem je web portalu objavila dokument u koji otkriva kako se stvara Islamska država. Riječ je o svojevrsnom priručniku ISIS-a na 24 strane u kojem se iscrtava plan za izgradnju institucija, državne riznice i ekonomskog programa koji bi IS-u omogućio samodostatnost.

Priručnik je nazvan Principi administracije Islamske države, a između ostalog donosi model za uspostavu međudržavnih odnosa i vanjske politike, detalje propagandne politike, te centraliziranu kontrolu nad naftom, plinom i ostalim vitalnim dijelovima ekonomije. Ukratko, dokument objašnjava kako je ISIS postao najveća, najbogatija i najopasnija džihadistička grupa.

Ovaj dokument, zajedno s još nekolicinom koju je pribavio Guardian, ocrtava mnogo kompleksniju sliku ISIS-a nego što je to mediji često prikazuju. Osim posvećenosti brutalnim oblicima nasilja i terora, vidljivo je da su glavešine grupe mislili na svkakodnevno funkcioniranje društva. Ukratko - gradili su državu. Kako je primijetio novinar Guardiana Shiv Malik, sada je jasno da je ISIS mnogo više od sume svojih terorista.

Dokument je napisan nedugo nakon što je vođa ISIS-a Abu Bakr al-Baghdadi 28. lipnja prošle godine proglasio kalifat, a njegov je autor Egipćanin Abu Abdullah. U njemu je skicirano kako treba organizirati sektore svojevrsne vlade, koja bi imala dio za obrazovanje, prirodna dobra, industriju, vanjske odnose, odnose s javnošću i vojne kampove.

Što se tiče vojnog dijela, naznačeno je kako treba sagraditi odvojene vojne kampove za "regularne postrojbe" i veterane. Za ove druge se navodi kako bi svake godine išli na kurs u kojem bi se upoznali sa najnovijim napretkom u razvoju oružja, vojne tehnologije općenito i vojnog planiranja. Posebna će se pažnja obratiti na tehnološki razvoj neprijatelja i kako borci ISIS-a to "mogu iskoristiti".

Između ostalog, u dokumentu je otkriveno da je ISIS od samih početaka planirao djecu uključiti u rat - prvo kroz vojne vježbe, a zatim ubijanje zarobljenika. "Djecu će se trenirati da nose lako oružje", a "napredne pojedince" će se izdvojiti za određene zadaće, poput patroliranja, čuvanja checkpointova itd., stoji u Principima.

Tekst dokumenta predviđa svojevrsnu asimilaciju stranih boraca s domaćima pod jednom "kulturom" i naglašava potrebu za samodostatnošću. To bi se postiglo osnivanjem "neovisnih tvornica za proizvodnju hrane i oružja" i stvaranjem "izoliranih sigurnih zona" koje bi se brinule za potrebe lokalnog stanovništva.

Dokument je pribavio akademski znanstvenik Aymenn al-Tamim koji je proteklih godina skupljao mnoštvo ISIS-ovih dokumenata. Al-Tamim ga je dobio od neimenovanog biznismena koji radi unutar ISIS-a i čiji se identitet, iz očitih sigurnosnih razloga, ne može objaviti. Navodno je dosad preko njega procurilo oko 30 dokumenata Islamske države, među njima i budžet jedne od najvećih "provincija" IS-a.

Al-Tamim je iz svih dostupnih dokumenata i informacija izvukao zaključak da je glavni cilj ISIS-a stvoriti održivu zemlju čiji bi se model i korijeni vladavine temeljili na fundamentalističkoj ideologiji: "To je projekt koji teži ka uspostavi vladavine, a ne samo beskonačne borbe."

Umirovljeni američki general Stanley McChrystal, koji je između 2006.-2008. vodio jednu od jedinica koja je razbila ISI, prethodnicu ISIS-a, (pa dao ostavku zbog članka u Rolling Stoneu iz 2010. u kojem je kritizirao Obaminu administraciju) kaže da je ovo fascinantno štivo koje bi svatko trebao pročitati, pogotovo političari na zapadu.

"Ako ćemo ISIS i dalje gledati kroz stereotip bande psihotičnih ubojica, riskiramo da ih dramatično podcijenimo. U ovim Principima vidi se fokus na edukaciju, počevši od djece, ali s očitim napretkom kroz rangove te svijest o važnosti organizirane vladavine i propagande. Štoviše, vidi se njihova želja da uče pogrešaka svojih ranijih pokreta."

McChrystal je potom dodao: "Ovo nije toliko daleko od radova Mao Ze Tunga ili Viet-Mina u Indokini ili drugih pokreta kod kojih se iza medijski eksponiranih akcija krio cijeli ledenjak organizirane aktivnosti."