Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da očekuje da Ustavni sud BiH prihvati apelaciju zastupnika Narodne skupštine RS-a o neustavnosti Zakona o proglašenju 1. ožujka Danom neovisnosti BiH, kao i 25. studenog Danom državnosti BiH.

Nakon eventualne odluke koja bi, kaže, potvrdila obilježavanje 1. ožujka, ''onda mi više nemamo što tražiti u BiH".

Tvrdi da će ''nastati pravi politički kaos, ako Ustavni sud BiH donese neku drugu suštinsku odluku, osim da se ukida obilježavanje 1. ožujka i 25. studenog u BiH''.

To očekuje, kaže, nakon što su suci Ustavnog suda BiH donijele odluku o ukidanju 9. siječnja kao Dana RS-a.

''Nemamo što drugo očekivati, kada su se drznuli da to nama urade s 9. siječnjem. Radi se o istim stvarima koje su sudi donijeli u odluci o ukidanju 9. siječnja kao Danu RS-a, čime su rekli da to ugrožava neke druge, a zna se sasvim sigurno da 1. ožujka nije dan koji Srbi obilježavaju, pa su prema tome i mi smo ugroženi'', ustvrdio je Dodik.

Naime, Ustavni sud BiH razmatrat će na sjednici u četvrtak u Sarajevu zahtjeve zastupnika Narodne skupštine RS-a za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. ožujka Danom neovisnosti BiH, kao i za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o proglašenju 25. studenog Danom državnosti BiH.