Na proces reforme pravosuđa BiH nitko nema i ne smije imati ekskluzivno pravo, a politike u BiH ne mogu tražiti da se reforma kreće putem koji su oni odabrali - kazao je danas u Sarajevu ministar pravde BiH Josip Grubeša.

To je kazao odgovarajući na pitanje zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Saše Magazinovića (SDP) na današnjoj sjednici u vezi s nedavno potpisanim Protokolom o reformi pravosuđa BiH.

Pitanje se odnosilo na sadržaj dokumenta, moguće posljedice na pravni sustav te mišljenje ministra o reakcijama Suda BiH o ovom dokumentu.

''Želim da mi odgovorite je li ovo dogovor HDZ-a i SNSD-a i zar ne smatrate da o tim stvarima treba biti informiran PSBiH'', kazao je Magazinović.

Ministar Grubeša je također odgovorio da će konačnu odluku donijeti PSBiH.

Također smatra da BiH ne može napredovati na putu k EU, ako će forsirati samo svoje prijedloge, a mišljenje drugih odbacivati kao pogrešne i neprihvatljive.

Naglasio je da Protokol nije pravno obvezujući akt, već izraz spremnosti na suradnju koju je pohvalio europski komesar za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Grubeša je dodao da u Protokolu ne postoji ništa sporno za sve koji istinski žele da se reforma pravosuđa u BiH i dogodi.

Magazinović je kazao da ministar Grubeša nije odgovorio na njegova pitanja, a da je o ovom procesu saznao iz medija i reakcija političkih stranaka te da se radi o netransparentnom i sakrivenom projektu.