Novi pravilnik o voću koje putnici smiju unijeti u Europsku uniju ne odnosi se na sve vrste, što znači da će od 14. prosinca kada europski propis stupi na snagu na udaru biti jabuke, kruške, šljive i trešnje, ali ne i nekoliko vrsta tropskog voća koje se često nose na put.

Kako su potvrdili u Europskom tijelu za sigurnost hrane (EFSA), polovinom prosinca stupa na snagu propis koji definira da će sve biljke (uključujući žive dijelove biljaka) koje putnic budu željeli unijeti u zemlje Europske unije, morati imati fitosanitarni certifikat. U prijevodu, ako krenete u Hrvatsku na granici će vam oduzimati većinu voća koje ste ponijeli u torbi da prezalogajite, ali uz izuzetke.

– Banane, ananas, kokos, durijan i urme nisu na listi – potvrđeno je iz Europskog tijela za sigurnost hrane (EFSA) za Blic Biznis.

Stroži pravilnici o tome šta putnici smiju unijeti u EU napravljeni su zbog biljnih štetočina, a kao dio direktive Europske unije koja se odnosi na voće i povrće, a koja se primijenjuje u zavisnosti od procjene.

Na listi europske institucije je 20 karantinskih štetočina koje se namnožavaju i šire, a uključujući japansku bubu, azijsku bubu dugog roga, citrusovu zelenu i crnu točku i Xylella fastidiosa, čiji je ekonomski, ekološki i društveni uticaj na teritoriji EU najoštriji.

– Izbor štetočina zasnovan je na procjeni Europske komisije i EFSA koje uzimaju u obzir vjerojatnoću širenja, uspostavljanja i posljedice štetočina. Uredbom se utvrđuje lista biljaka visokog rizika čiji će uvoz na teritoriju EU biti privremeno zabranjen od 14. prosinca- navode u EFSA.

Nova pravila, kako navode imaju za krajnji cilj zaštitu teritorije EU i njenih biljaka. Kako navode, cilj je i sigurna trgovinu, kao i ublažavanje utjecaja klimatskih promjena na zdravlje usjeva i šuma. Od novih pravila će, kako ističu, koristi imati i građani, uzgajivači i poljoprivrednici.