Nije dugo trebalo da spin političkog Sarajeva o dobrim i lošim stranama te političarima u BiH prihvati i dio međunarodnih administracija koje probleme u zemlji promatraju krajnje pojednostavljeno, no bez namjere da se dodatno angažiraju kako bi se riješili aktualni problemi.

Dio te političke strategije rasvijetlio je i predsjednik vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović koji je u isti koš strpao Dragana Čovića i Milorada Dodika. “Dodik odlikuje ratne zločince i šalje po njih zrakoplove, a u Srebrenici su na dan ukopa žrtava genocida pokušali nove provokacije koje smo spriječili. Vrh HDZ-a redovito dočekuje ratne zločince i vrši pritisak na pravosuđe da ne procesuira zločine”, rekao je Izetbegović u istupu u Kaknju.

Pri tome je ocijenio kako je međunarodna zajednice počela ostavljati Bošnjake “same i mi to trebamo shvatiti” te je poručio kako će “morati tražiti alternative HDZ-u jer, umjesto dogovora s Bošnjacima, oni razgovaraju s Dodikom koji je rušitelj BiH”.

Trik s povlačenjem

Za političku oktavu više otišao je nekadašnji član Predsjedništva BiH kojega su također birali Bošnjaci Željko Komšić koji je poručio kako bi “spas za Hrvate u BiH, a i za cijeli hrvatski narod na ovim prostorima, bilo konačno povlačenje Dragana Čovića iz političkog života, kao i iz svakog oblika javnog djelovanja”...piše Večernji list.