U medije su procurila imena uhićenih u sklopu akcije ''Paravan'' koja je u četvrtak i petak organizirana na području Hercegovine.

Kako se navodi uhićeni su Zdravko Šagolj, Nedjeljko Dodig i Haris Alikadić.

Ranije je objavljeno kako je jedan od uhićenih u okviru akcije "Paravan" koju su na području Mostara, Međugorja i Konjica proveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) je nekadašnji visokopozicionirani vojni dužnosnik, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Prema saznanjima Capitala Zdravko Šagolj, zvani Piske, je bivši zapovjednik postrojbe ''Herceg Stjepan'' Hrvatskog vijeća obrane.

Drugi uhićeni Nedjeljko Dodig je 2010. godine u Okružnom sudu u Banja Luci osuđen na šest godina zatvora kao član organizirane kriminalne grupe koja se bavila prodajom kokaina.

''Istraga u okviru ovog predmeta odnosi se na osumnjičene za organizirani kriminal povezan sa krijumčarenjem većih količina kokaina iz inozemstva na područje BiH, kao i krijumčarenje i prodaju automatskog oružja i drugog naoružanja i streljiva, namijenjenog za distribuciju na ilegalnom tržištu u BiH'', priopćenjo je iz Tužiteljstva BiH.

Akcija je provedena po nalogu Suda i pod nadzorom Tužiteljstva BiH iz kojeg su za Bljesak.info rekli kako neće izlaziti s inicijalima i imenima u javnost u ovom trenutku.

Istraga u okviru ovog predmeta odnosi se na osumnjičene za organizirani kriminal povezan sa krijumčarenjem većih količina kokaina iz inozemstva na područje BiH, kao i krijumčarenje i prodaju automatskog oružja i drugog naoružanja i streljiva, namijenjenog za distribuciju na ilegalnom tržištu u BiH, ranije je priopćeno.

Tijekom realizacije akcije uhićene su tri osobe, a zaplijenjeno je i oko jedan kilogram kokaina, oružje, streljiva i eksplozivna sredstva čija nabavka, držanje i promet, građanima i fizičkim osobama nije dozvoljena. Inače, tijekom akcije izvršena je pretraga stambenih i pomoćnih objekata i pokretnih stvari na pet lokacija.

''Prilikom pretraga otkriven je i privremeno oduzet oko jedan kilogram opojne droge kokain, četiri automatske puške, pištolj kalibra 7,65 mm sa 20 komada pištoljske municije, 12 granata za ručni bacač, tri električne detonatorske kapisle, jedna protivpješadijska mina 'MRUD', 90 metaka za automatsku pušku, 44.000 KM i 6.000 evra kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku'', priopćeno je iz SIPA-e.

Navedene aktivnosti, navodi se dalje, provedene su zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo ''Organizovani kriminal'', u vezi s kaznenim djelima ''Neovlašteni promet opojnim drogama'' i ''Neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe'', propisana Kaznenim zakonom BiH.