Kini se ukazuje jedinstvena prilika da preuzme ulogu motora energetske tranzicije u Africi, ali prvo mora preokrenuti gotovo dva desetljeća zanemarivanja ulaganja u afričku 'zelenu' energiju, pokazalo je istraživanje Bostonskog sveučilišta. Peking je danas najveći bilateralni trgovinski partner afričkih zemalja i financijer velikih infrastrukturnih projekata, vrijednih milijarde dolara.

Prije tri godine predsjednik Xi Jinping rekao je da Kina neće u inozemstvu graditi nove termoelektrane na ugljen, obećavši da će nastojati ublažiti klimatske promjene potporom razvoju zelene i energije s niskom emisijom ugljičnog dioksida.

Više od polovine novca usmjereno je u fosilna goriva

Afrički potencijal za zelenu energiju spada među najveće u svijetu, ali kineski krediti i ulaganja do sada su tek skromno podupirali energetsku tranziciju kontinenta, navodi se u izvješću Centra za politiku globalnog razvoja Bostonskog sveučilišta i Konzorcija za afrička ekonomska istraživanja.

Od 2000. do 2022. zajmovi za obnovljive izvore energije, poput Sunca i vjetra, činili su samo samo dva posto od ukupno 52 milijarde dolara zajmova za energetske projekte. Više od polovine novca usmjereno je u fosilna goriva.

"S obzirom na trenutne gospodarske izazove i energetske prilike u budućnosti, Kina kroz trgovinu, financije i izravna strana ulaganja može igrati važnu ulogu u pristupu Afrike energiji i u njezinoj tranziciji", navodi se u izvješću.

Financiranje nafte i vađenje metala

Kineske razvojne financijske institucije ulagale su do sada uglavnom u vađenje i izvoz sirovina u Kinu i u projekte elektrifikacije, a iste prioritete slijedili su i krediti kineskih banaka, financirajući izvoz nafte i minerala u matičnu zemlju.

Najmanje osam hidroenergetskih projekata koje je financirala Kineska izvozno-uvozna banka (CHEXIM) i predstavljaju 26 posto zajmova za hidroenergiju podupirat će vađenje metala. "To (financiranje) donijelo je afričkim gospodarstvima izvozni prihod, ali afričke zemlje još ne uživaju sve prednosti tehnologija za obnovljive izvore energije", navodi se u izvješću.

U 2022. fosilna goriva činila su oko 75 posto ukupne proizvodnje električne energije u Africi i oko 90 posto potrošnje, navodi se u izvješću.