Na tri poljoprivredna gospodarstva u Posavskoj županiji sa sjedištem u Orašju potvrđena je zaraza afričkom svinjskom kugom, objavile su danas vlasti u Federaciji BiH.

Ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Kemal Hrnjić rekao je kako je nakon zaraze koja se pojavila u drugome entitetu u Republici Srpskoj, provjerama utvrđeno da se virus afričke kuge proširio i u Posavskoj županiji.

"Čak pet farmi smo analizirali, a na tri farme imamo pojavu afričke svinjske kuge”, rekao je Hrnjić. Pojasnio je kako se radi o virusnom oboljenju čije je širenje vrlo teško zaustaviti. Ministar Hrnjić dodao je kako je najveća odgovornost na vlasnicima farmi, koji moraju poduzeti sve preventivne mjere kako bi se spriječilo širenje.

Ministar: Zabranit ćemo rad pijaca na kojima se prodaju svinje

Najveći proizvođači svinjskoga mesa nalaze se u Županiji zapadnohercegovačkoj sa sjedištem u Širokom Brijegu te se stoga nada da se zaraza neće proširiti na ovaj dio.

Prošloga tjedna vlasti Republike Srpske odobrile su pomoć od 1.5 milijuna eura za saniranje posljedica epidemije afričke svinjske kuge kod proizvođača u tome entitetu.

Resorni ministar u Federaciji BiH očekuje pomoć s državne razine. Najavio je kako će se u Federaciji BiH zabraniti rad stočnih pijaca na kojima se prodaju svinje.