Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske potvrdilo je u ponedjeljak da je potvrđena pojava aflatoksina u mlijeku prikupljenom s nekoliko farmi na području tog entiteta te da se poduzimaju preventivne mjere kako bi se spriječio otkup i prerada takvog mlijeka.

Kako je navadeno u priopćenju tijekom provjere kontrolnih uzoraka ovog mjeseca je na nekoliko farmi utvrđena prisutnost aflatoksina iznad dopuštenih granica.

"Automatski je obustavljen otkup mlijeka s tih farmi", stoji u priopćenju.
Ministarstvo poljiprivrede RS nije navelo o kojim se točno farmama radi no lokalni su mediji ranije prenijeli kako je riječ uglavnom o onima na području Bijeljine u sjeveroistočnoj Bosni.

Provedene provjere pokazale su kako je uzročnik pojave aflatoksina kukuruz koji se koristi kao stočna hrana. Aflatoksini su otrovi s kancerogenim svojstvima i pri unosu u ljudski organizam mogu imati izrazito štetan učinak na zdravlje.

Mogu prouzročiti bezvoljnost, mršavljenje, smanjenje elastičnosti krvnih žila te unutarnja krvarenja, neurološke poremećaje, promjene na probavnom sustavu, krvarenje bubrega, žuticu i karcinom jetre. Posljednji put je aflatoksin u BiH u uzorcima mlijeka bio pronađen 2013. godine.

Četiri mljekare iz BiH od rujna su na popisu onih kojima je dopušten izvoz termički obrađenog mlijeka na tržište država članica Europske unije što uključuje i tržište Hrvatske. (Hina)