Talibani su u utorak pozdravili pomoć od 1,2 milijardi dolara koju je obećala međunarodna zajednica i pozvali su Sjedinjene Države da budu velikodušnije.

“Zahvaljujemo i pozdravljamo angažman međunarodne zajednice od oko milijarde dolara pomoći i pozivamo ih da nastave pružati pomoć Afganistanu”, izjavio je Amir Kan Mutaki, ministar vanjskih poslova u novoj afganistanskoj vladi.

“Amerika je velika zemlja, morali bi pokazati velikodušnost”, dodao je na konferenciji za novinare.

Sjedinjene Države su obećale u ponedjeljak u sklopu inicijative Ujedinjenih naroda oko 64 milijuna dolara za humanitarne organizacije koje rade u Afganistanu. Washington je u 20 godina rata u Afganistanu potrošio 2000 milijarda dolara.

“Umjesto zahvalnosti, SAD govori o sankcijama našem narodu”
“Islamski emirat”, ime koje su talibani dali Afganistanu, “pomogao je Sjedinjenim Državama olakšavajući njihove evakuacije. Umjesto zahvalnosti oni govore o sankcijama našem narodu”, komentirao je Mutaki govoreći o više od 123.000 ljudi evakuiranih zračnim mostom iz Afganistana krajem kolovoza.

Afganistan je na rubu propasti i gladi, zbog rata, vremenskih nepogoda, bijega stanovništva otkako su se talibani vratili na vlast, a međunarodne snage povukle.

Ujedinjeni narodi su obznanili u ponedjeljak da su se države donatori obvezale isplatiti ukupno 1, 2 milijarde dolara pomoći Afganistanu, ali nisu naveli koji iznos će biti namijenjen za hitnu pomoć.

“Islamski emirat dat će sve od sebe da potpuno transparentno pruži ovu pomoć onima kojima je najpotrebnija”, obećao je novi šef afganistanske diplomacije.