Afganistanski talibani poručili su u utorak kako su otkazali mirovne pregovore s američkim dužnosnicima u Kataru ovoga tjedna zbog "programskih razlika", posebice oko sudjelovanja afganistanskih dužnosnika u pregovorima te o mogućem prekidu vatre i razmjeni zarobljenika.

Dvodnevni mirovni pregovori trebali su početi u srijedu, rekli su talibani za Reuters ranije, no članovi te radikalne islamske skupine odbili su dopustiti "marionetskim" afganistanskim dužnosnicima da sudjeluju.

Rat u Afganistanu je najdugovječniji prekomorski rat Sjedinjenih Država. Intervencija je koštala Washington do sada skoro bilijun dolara a u njoj su poginuli desetci tisuća ljudi.

Četvrti po redu pregovori

"Američki dužnosnici inzistirali su da se talibani susretnu s afganistanskim dužnosnicima u Kataru te su obje strane bile protiv proglasa prekida vatre u 2019.", rekao je talibanski izvor za Reuters. "Obje strane su se dogovorile da se neće susresti u Kataru".

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid rekao je ranije kako dvije strane i dalje rade na tehničkim detaljima te da nisu dogovorili jasnu tematiku pregovora.

Američko veleposlanstvo u Kabulu nije odgovorilo na novinarski upit oko talibanskog povlačenja iz pregovora.

Pregovori, četvrti po redu sa specijalnim izaslanikom SAD-a Zalmayem Khalilzadom, trebali su se dotaknuti tema američkog povlačenja iz Afganistana, razmjene zarobljenika te ukidanje zabrane kretanja talibanskim vođama, rekao je jedan od vođa talibana za Reuters.

Talibanski izvori tvrde kako su od SAD-a tražili puštanje 25.000 zarobljenika te da će oni zauzvrat pustiti 3000, no kod američkih dužnosnika nisu vidjeli interes za razmjenom zarobljenika u ovom stadiju pregovora.

Prekid vatre

"Nikada nećemo objaviti prekid vatre dok i ako ne postignemo velike uspjehe na terenu. Imamo osjećaj da Zalmay Kahlilzad nema dovoljnu moć da donosi bitne odluke", rekao je drugi talibanski dužnosnik.

Talibani napominju kako će Khalilzad posjetiti Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), Afganistan, Pakistan, Indiju i Kinu kako bi nastavio raspravu, piše Hina.

Khalilzadov ured nije bio dostupan za komentar.

Talibani već više puta odbijaju bilo kakvu uključenost afganistanskim dužnosnicima u pregovorima, inzistirajući da su Sjedinjene Države njihov glavni protivnik u 17-godišnjem ratu.

Militanti, koji žele ponovno uspostaviti islamske zakone nakon što su ih SAD 2001. svrgnuli s vlasti, otkazali su sastanak s američkim dužnosnicima u Saudijskoj Arabiji ovoga tjedna zbog Rijadovih inzisitiranja da za pregovaračkim stolom budu i afganistanski dužnosnici koje podupire zapad.

Saudijska Arabija, Pakistan i UAE sudjelovale su u posljednjem krugu pregovora u prosincu.

Zapadni diplomati u Kabulu naglasili su bitnu suradnju s Pakistanom kao presudnu za uspjeh pregovora. Neovisni sigurnosni analitičari napominju kako je to zbog snažne pakistanske vojske koja održava veze s talibanima.

Približavanje pregovora

Američki dužnosnici optužili su Pakistan da pruža utočište talibanskim militantima u svojim graničnim regijama te da ih koristi kao "produženu ruku" svoje vanjske politike. Pakistan niječe optužbe.

Sjedinjene Države u Afganistanu su na vrhuncu intervencije imale preko 100.000 vojnika, od kojih se većina povukla 2014. Ostatak vojnika, njih 14.000 većinom su dio NATO-ve misije potpomaganja afganistanskih snaga sigurnosti te u lovu na militante.

Navodi od prošlog mjeseca govore da je američki predsjednik Donald Trump planirao povlačenje na tisuće vojnika iz Afganistana što je izazvalo nesigurnost u Kabulu koji ovisi o vojnoj pomoći i izobrazbi SAD-a i drugih vojnih sila koje djeluju u zemlji.

Kako su se mirovni pregovori približavali, izrađen je nacrt dogovora od utjecajne američke tvrtke RAND Corporation koji su naveli sve stavke potrebne za postizanje mira te je taj nacrt kružio među afganistanskim dužnosnicima i diplomatima u Kabulu.

Dokument, koji je pregledao Reuters, predlaže da SAD i NATO povuku svoje snage u fazama tijekom 18 mjeseci. Dodaje se da SAD i dalje može nastaviti s civilnom podrškom.