Osumnjičeni, a sada optuženi u aferi „Respiratori“ Fikret Hodžić, vlasnik kompanije „Srebrena malina“ koja je uvezla u BiH 100 respiratora iz Kine u BiH u vrijednosti od 10,5 milijuna KM, raspolagao je novcem koji mu je uplatila Vlada FBiH za respiratore tako da je plaćao uvozne troškove i troškove postupka uvoza, navedeno je u optužnici Tužiteljstva BiH.

Sud BiH, podsjećamo, potvrdio je 30. prosinca optužnicu protiv Fadila Novalića, premijera Federacije, Fahrudina Solaka, suspendiranog ravnatelja Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Hodžića, vlasnika „Srebrene maline“, te dopremijerke FBiH Jelke Milićević.

Oni su optuženi i za nabavku zaštitne opreme u vrijednosti od 2,9 milijuna KM.

Prema detaljima iz optužnice, Tužiteljstvo BiH je na osnovu financijske istrage utvrdilo da je optuženi Hodžić u razdoblju od 3. travnja do 4. svibnja 2020. godine, kada su rješenjem Suda BiH blokirana sredstva „Srebrenoj malini“ u iznosu od 1.096.520 KM, osim plaćanja uvoznih dažbina, vršio i druga plaćanja i isplate u BiH i inozemstvu u ukupnom iznosu od 400.000 KM.

No, tužitelji smatraju da je 27. travnja, nekoliko dana nakon što je 80 respiratora stiglo u Sarajevo, Hodžić podigao u gotovini s računa 100.000 KM koje je upotrijebio na njemu poznati način, ali da je u cilju prikrivanja ove isplate i svrhe korištenja 5. svibnja izdao nalog knjigovođi u tvrtki da sačini odluku o povećanju blagajničkog maksimuma na 120.000 KM.

Hodžić je u zahtjevu knjigovođi tražio da odluka datira s danom 27. travnja, nakon čega je, u cilju prikrivanja ovih novčanih sredstava, tražio da se napravi odluka o raspodjeli novca za navodni otkup malina, što je V. K. učinila.

U optužnici je navedeno da je Hodžić novac za koji je znao da je pribavljen kaznenim djelom držao, a zatim njime raspolagao i koristio u gospodarskom poslovanju.

Novalić i Solak su navedeni novac prikrivali i koristili neistinite poslovne isprave kao da su istinite te da su u poslovne knjige, isprave i popise unijeli neistinite podatke.

Na popisu svjedoka u ovom predmetu nalazi se 67 osoba koje će tužitelji pozivati ovisno od redoslijeda izvođenja dokaza. No, zanimljivo je da se na popisu, osim Ane Bavrke, koju je Hodžić prijavio kao zaposlenicu, nalazi njegov brat Redžep, inače jedan od suvlasnika „Srebrene maline“.