Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping (HZTA) reagirao je na novinske napise o doping-aferi nogometaša Dinama Arijana Ademija, koji je nakon utakmice protiv Arsenala u Ligi prvaka bio pozitivan na nedopuštena sredstva nakon utakmice. Još nije jasno o čemu je točno bila riječ.

HZTA podsjeća da u Hrvatskoj ne postoji antidopinška agencija, nego nacionalna organizacija za borbu protiv dopinga, upravo HZTA koja je jedina kompetentna govoriti o dopinškim slučajevima i analizirati ih.

Iz zavoda napominju kako nije točno da Ademiju prijeti dvogodišnja suspenzija pokaže li i B-uzorak prisustvo zabranjene tvari jer je od 1. siječnja na snazi novi Svjetski antidopinški kodeks u kojem stoji da je za prvi dopinški prekršaj kazna četiri godine.

"Time ne poručujemo kako će Ademiju biti izrečena četverogodišnja suspenzija već samo ukazujemo na to da su određena antidopinška pravila promijenjena. Postojanjem olakotnih okolnosti i mogućnošću dokazivanja istih, sankcija može biti manja", priopćili su iz HZTA.

Drugim riječima, Ademi bi i u slučaju pozitivnog nalaza B-uzorka mogao izbjeći maksimalnu četverogodišnju suspenziju dokaže li da nije namjerno uzimaozabranjenu supstancu, prenosi 24sata.hr.