Na ulicama Bagdada i drugih iračkih gradova sinoć su se okupile stotine građana koji su proslavljali uspjeh iračkih oružanih snaga koje su zajedničkim operacijama oslobodili Ramadi od terorista ISIS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Ramadi, glavni grad iračke provincije Enbar, od svibnja ove godine je bio pod kontrolom ISIS-a, a iračke snage su natjerale teroriste na povlačenje i jučer su podizanjem iračkih zastava na zgrade javne uprave objavili da je grad oslobođen.

Teroristi su prije povlačenja minirali naselja, a iračke snage su jutros u Ramadi poslale dodatne deminerske trupe i 250 oklopnih vozila za akciju čišćenja grada koji je skoro u potpunosti opljačkan i devastiran u proteklom periodu sukoba.

Irački premijer Haidar Al Abadi je čestitao iračkim snagama na pobjedi u Ramadiju. Istakao je da je, koliko i sama pobjeda, važna i činjenica da su sve oružane snage Iraka zajedničkim akcijama oslobodile grad od zla ISIS-a.

"Ovo je godina oslobađanja gradova od ISIS-a, a naredna 2016. će biti godina uništenja te terorističke organizacije", poručio je Abadi.

Američki državni sekretar John Kerry je također čestitao iračkim snagama i poručio da će međunarodna koalicija koju u borbi protiv ISIS-a predvodi SAD i dalje podržavati iračke snage do konačne i trajne pobjede nad terorizmom.

Na ulicama Bagdada i drugih gradova Iraka sinoć se slavilo do kasnih večernjih sati. Iračani su uzvikivali slogane pozivajući na jedinstvo i nastavak zajedničkih antiterorističkih operacija svih šiitskih, sunitskih i plemenskih grupa.