Britansko Kraljevsko statističko društvo (Royal Statistical Society, RSS) proglasilo je dvije statističke analize okoliša za najbolje statistike godine, javlja BBC.

Pobjednička međunarodna statistička analiza je 90,5 % - što je postotak plastičnog otpada koji nije recikliran.
 

Prema toj studiji, koju su sproveli znanstvenici Roland Geyer, Jenna R Jambeck i Kara Lavender Law, procjenjuje se da je od početka masovne proizvodnje plastike pedesetih godina prošlog stoljeća do danas proizvedeno 8300 milijuna tona toga materijala. Od tog otpada, 79 posto je završilo na odlagalištima ili u prirodi, 12 posto je spaljeno, a samo devet posto reciklirano.

Kornjača zapletena u plastiku

Javnost je sve više upoznata s problemom plastičnog otpada, piše CBS News. Građani su postali svjesni kako se radi o ekološkoj krizi koja pogađa cijeli svijet. Pozornost javnosti pogotovo je privukao dokumentarni film Davida Attenborougha "Plavi planet II" u kojem je prikazana kornjača zapletena u plastiku, ali i drugi teški prizori.

Roland Geyer, jedan od znanstvenika koji su radili na istraživanju, osjeća se počašćenim što je njihova analiza dobila tako značajno priznanje i nada se "da će to dodatno privući pozornost građana na problem plastičnog otpada koji pogađa skoro svaku zajednicu i ekološki sustav na ovom planetu".

Solarna energija ušla u pobjedničku statistiku

U kategoriji državne statistike Velike Britanije pobijedila je analiza od 27,8 % - što je postotak električne struje dobiven solarnom tj. Sunčevom energijom.

Solarna energija čak je u jednom trenutku postala najefikasniji izvor električne energije kada je u lipnju tijekom toplotnog vala proizvela više energije od plinskih, ali i od nuklearnih elektrana.