Odmah po službenoj registraciji Hrvatskog planinarskog društva "Rama“ 31. svibnja 2011., njegovo vodstvo i članovi započeli su s cijelim nizom aktivnosti kojima je bio cilj od Rame napraviti poželjno prepoznatljivo planinarsko i izletničko odredište. S obzirom da do osnutka Društva nije postojala niti jedna obilježena planinarska staza, vodič, planinarska karta i sl., naglasak je stavljen na markiranje i uređivanje staza.

Do sada je markirano i uređeno preko stotinu kilometara staza i svaka je snimljena GPS-om. Osam godina, i puno, i malo, kako se uzme… Ipak, za relativno kratak period službenog djelovanja, može se slobodno reći da je prvotni cilj ostvaren. U budućem djelovanju Društva, nastaviti će se sa sličnim aktivnostima, ali u drukčijim okolnostima. Zadnje tri godine donijele su konkretne rezultate. Rama i ramske planine za široku javnost su “otkrivene”. Sada skoro da i nema vikenda da planinari, u većim ili manjim skupinama ne dolaze na planinarenje, posebno na planinu Radušu, koja je definitivno postala top odredište planinara.

Od 2015. godine pa do danas, HPD “Rama”, službeno, ugostio je i bio vodič preko deset tisuća planinara, najvećim dijelom iz susjedne Hrvatske. Među onima koji su bili gosti HPD “Rama”, bili su i planinari iz BIH, Njemačke, Češke, Australije, Austrije…

Uz rad na markliranju i uređenju staza, kroz ovih osam godina djelovanja HPD “Rama” stoji još cijeli niz aktivnosti. Od radova na otkrivanju, obilježavanju i zaštiti povijesnih lokacija i spomenika iz bliže i dalje prošlosti, do radova na uređenju planinarskog doma. Ovdje ne treba izostaviti niti onu humanitarnu stranu članova, koji su pokrenuli i uspješno realizirali više humanitarih akcija.

HPD “Rama” dokaz je da se upornim radom i zalaganjem mogu ostvariti vidljivi pomaci na bolje, također, dokaz je da je planinarenje stil života koji, posebno u današnjim prilikama može pomoći u brojnim životnim situacijama. Ojačati i tijelo i duh.

Spoj želje i htijenja da se napravi nešto dobro, uz korištenje modernih tehnologija, donio je rezultate.

Vodstvu i članovima Hrvatskog planinarskog društva “Rama” želimo sretnu osmu obljetnicu osnutka Društva!