Europska unija pomjerila je svoj ciljni datum cijepljenja protiv COVID-19 za tri mjeseca, objavila je u srijedu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, prenosi Anadolija.

"Cilj bloka je sada cijepiti 70 posto odrasle populacije do kraja ljeta umjesto do početka", rekla je Ursula von der Leyen u Europskom parlamentu.

Priznala je da je EU "kasnila s odobravanjem cjepiva" i bila "previše optimistična u pogledu masovne proizvodnje i blagovremene isporuke".

Osvrćući se na prepirke s proizvođačima cjepiva zbog odgađanja isporuka, Von der Leyen je navela da je EU "podcijenila teškoće u proizvodnji", jer "nije moguće preko noći uspostaviti masovnu proizvodnju."

Istaknula je da "ne namjeravamo ograničavati kompanije koje poštuju ugovore proizvođača vakcina s EU-om", te podsjetila proizvođače da europski blok insistira na svom dijelu.

"Bitka protiv virusa je maraton, a ne sprint", zaključila je Von der Leyen.

Europska unija, s 450 milijuna stanovnika, potpisala je ugovore o kupovini sa šest kompanija - Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, CureVac, Johnson&Johnson i Sanofi/GlaxoSmithKline - za oko 2,3 milijarde doza cjepiva.

U siječnju su AstraZeneca i Pfizer-BioNTech kritizirani zbog najave odgađanja u isporuci cjepiva, a najviši dužnosnici EU tvrdili su da je blok dao finanscjski doprinos njihovim istraživanjima radi prioritetnog pristupa cjepivima.

Kao rezultat toga, Europska komisija uvela je mehanizam transparentnosti i odobrenja za cjepiva COVID-19 proizvedene u zemljama EU.

Prema novim pravilima, prije odobrenja za izvoz cjepiva protiv COVID-19, države članice treba da obavijeste Europsku komisiju da li je kompanija završila na vrijeme isporuke unutar bloka.