Ovaj trik će vam biti ugodno iznenađenje: spustite nož za guljenje i prestanite odstranjivati jestivu koru s voća i povrća.
U većini slučajeva, zdrava prehrana zahtijeva više truda – poput spremanja obroka kod kuće i čitanja sastava proizvoda prije kupovine. Ovaj trik će vam biti ugodno iznenađenje: spustite nož za guljenje i prestanite odstranjivati jestivu koru s voća i povrća, piše Men's Health.

Šarena kora pojedinih namirnica najčešće skriva najveći izvor vitamina, minerala i antioksidansa.

Ipak, to ne znači da se svi nutrijenti nalaze samo u kori; stručnjaci ističu da na primjer rajčica neće izgubiti mnogo likopena ako je ogulite. No, u nekim se korama nalaze jedinstvene dobrobiti koje nećete naći u samom mesu voća ili povrća.

Za ovih šest biste trebali znati.

1. JABUKE

Guljenjem jabuke nećete izgubiti mnogo vitamina C, ali izgubit ćete pektin – topiva dijetalna vlakna koji će vam omogućiti redovitu stolicu i smanjiti razinu lošeg LDL kolesterola i šećera u krvi. Pektin također usporava probavu – zbog toga nećete imati napadaje gladi.

2. MRKVE

Mrkve su bogate poliacetilenima – kemijska tvar koja se trenutno istražuje zbog potencijalne mogućnosti uništavanja stanice raka. Moguće je da imaju i protugljivična, antibakterijska i protuupalna svojstva. No, ove tvari se nalaze odmah ispod kore – tako da ili nemojte guliti mrkvu ili budite nježni prilikom guljenja i odstranite tek tanak sloj.

Različite vrste mrkve imaju još više dobrobiti za zdravlje. Jedna od iznenađujućih dobrobiti za zdravlje koje imaju ljubičaste mrkve jest to što su bogate antocijanom – antioksidativna tvar koja borovnicama daje karakterističnu boju i status supernamirnice.

3. KRUMPIRI

Gram po gram, u kori krumpira se nalazi više vlakana, željeza i folne kiseline nego u samom plodu. Kada sadite krumpire, izaberite ljubičasti krumpir s tamnim pigmentima čija je kora još bitnija. Istraživači sa Sveučilišta u Maineu kažu kako kora ljubičastog krumpira sadrži 5 do 10 puta više antioksidanta od samog ploda.

4. KRASTAVCI

Oguljeni krastavci imaju manje kalcija, magnezija, fosfora, kalija, vitamina A i vitamina K od neoguljenih krastavaca. Osim toga, gotovo sva vlakna u krastavcu, nalaze se u njegovoj kori – plod se većinom sastoji od vode.

5. PATLIDŽAN

Kora patlidžana je puna antioksidanta koji se zove nasunin. Dotična tvar nije proučavana, no jedno istraživanje provedeno na životinjama na U.S. National Library of Medicine and National Institutes of Health, sugerira kako bi mogla biti od velike važnosti za zdravlje moždanog tkiva. Osim toga, nasunin je dio velike obitelji antioksidanta poznatih kao flavonoidi. Što više flavonoida konzumirate, manja je vjerojatnost da ćete se s vremenom udebljati.

6. GROŽĐE

Iako je grožđe jedno od najgoreg ljetnog voća zbog količine pesticida kojima je tretirano, nemojte odustati od njega – niti ga guliti – još. U koži crvenog grožđa nalazi se sav resveratrol – fitokemikalija koja ima mnoge dobrobiti za zdravlje srca i mozga, a u istraživanju provedenom na životinjama dokazano je da to usporava rast stanica raka.