Oko 5.000 do 6.000 europskih dobrovoljaca, među kojim 1.450 Francuza, otišlo je u Siriju da se pridruži džihadistima koji se bore protiv režima Bašara el-Assada, kazala je europska povjerenica za pravosuđe Čehinja Vera Jurova u razgovoru za Le Figaro koji je objavljen u ponedjeljak.

Da bi se spriječili odlasci, europska povjerenica očekuje da se naglasak stavi "više na prevenciju nego na represiju", jer represija "dolazi prekasno". "Za 2015. godinu smo izdvojili budžet od 2,5 milijuna eura kako bismo predložili obuku za zatvorsko osoblje.

Ona se zalaže za bolju suradnju između europskih policijskih i sudskih institucija. "Želimo intenziviranje razmjene informacija između Europola i Eurojusta", naglasila je ona.

Isto tako smatra da je neophodno "da se formiraju zajedničke istražiteljske institucije kako bi tužitelji i policajci iz europskih zemalja mogli raditi zajedno".

Povjerenica je za uvođenje pozicije europskog tužitelja. "U prvo vrijeme, europsko tužiteljstvo će biti specijalizirano za financijske prevare u budžetu Europske unije. Ono bi vremenom moglo proširiti svoje prerogative na prekogranične organizirane zločine i trgovinu ljudima".