Kod sunčanice je važno reagirati brzo i učinkovito - stavite hladne obloge na oboljelog, smjestite ga u mračnu i hladnu prostoriju te ponudite tekućinu da nadoknadi elektrolite.

Sunčanica je jedan od oblika toplinskog udara, a nastaje kao rezultat direktnog izlaganja suncu glave i zatiljka, a ne same vrućine. Simptomi su joj povišena tjelesna temperatura (do 41°C), crvena koža u licu, ubrzani rad srca te kratak i ubrzani dah. U lakšim slučajevima javlja se glavobolja, problemi s vidom, vrtoglavica i pospanost, a ignoriraju li se ovi simptomi, daljnjim izlaganjem suncu slijedi malaksalost, zujanje u ušima, proširene zjenice, nesvjestica, a na kraju i koma i smrt.

Kod sunčanice zbog jakih toplinskih valova sunca dolazi do pregrijavanja, pa organizam šalje više krvi pod kožu i u mozak pokušavajući se boriti s pretjeranom temperaturom iz okoline. Tada dolazi do promjene u krvnom tlaku jer srce ubrzano radi, a u težim slučajevima dolazi do bubrenja mozga zbog previše krvi koja ga pokušava ohladiti.

Kod sunčanice je važno reagirati brzo i učinkovito. Prva pomoć su hladni oblozi, smještanje oboljelog u hladnu i mračnu prostoriju, a ako dođe do nesvijesti, treba pričekati Hitnu pomoć i oboljelog postaviti da leži na boku te ga osloboditi suvišne odjeće i staviti pod hladan tuš, ali nikako ne ledeni.

Ako je osoba pri svijesti ponudite joj vodu, sportski, izotonični napitak ili bilo koju tekućinu koju imate pri ruci. Pritom birajte negazirano piće bogato vitaminima i mineralima. Nadoknada izgubljene tekućine i elektrolita je glavni cilj ako je osobu pogodila sunčanica.

Tekućinu treba uzimati u malim gutljajima, a najbolji su izotonični napici koji imaju jednaku osmolarnost kao i krvna plazma. Možete pomiješati pola litre vode s pola litre nezašećerenog svježeg prirodnog voćnog soka (naranča, jabuka, limun, grejp) te piti dobro ohlađeno ili 200 ml voćnog soka s 800 ml vode s gramom soli.

Umjesto izotoničnog napitka može pomoći ako se jede nešto slano, poput krekera, i uz to popije dovoljno vode. Za oporavak će trebati i nekoliko dana, pa je važno ne izlaziti na sunce, birati lako probavljive namirnice, a one koje se posebno preporučuju konzumirati nakon sunčanice su one koje brzo i učinkovito nadoknađuju tekućinu i elektrolite. Tu su prvaci sezonsko voće i povrće, prije svega lubenica, dinja i krastavci.

Lubenice

Ključ je birati namirnice i obroke koji su bogati tekućinom i lagani, poput lubenica. Kako se simptomi smiruju, uvedite mediteransku prehranu.

Banana

Elektroliti se nadoknađuju slanijom hranom. I juha je dobar odabir, bilo da je riječ o klasičnoj povrtnoj ili pilećoj. Banana će nadoknaditi kalij.

Bez kofeina

Kofeinski i alkoholni napici nikako nisu primjereni jer će uzrokovati daljnju dehidraciju. I šećer u pićima izvlači vodu iz organizma da se razgradi.

Hladni oblog

Osobu koju je pogodila sunčanica uronite u hladnu, ali ne i ledenu vodu, ili je umotati u hladne ručnike. Smjestite je u hladnu prostoriju.

Izotonik

Pomiješajte od 35 do 40 g bagremova ili livadnog meda, sok od pola ili manjeg limuna te dodajte četvrtinu žličice soli i 0,5 l vode. Ohladite.

Sunčanicu možete dobiti u autu

Iako najviše stradaju biciklisti, odnosno ljudi koji rade na otvorenom (građevinari, vrtlari, cestari), ne zaboravite da vam se organizam brzo i naglo može zagrijati i ako uđete u pregrijani automobil. To je posebno opasno za novorođenčad i manju djecu, pa ako imate mogućnost, automobil najprije malo prozračite, otvorite sve prozore i vrata te upalite klimu da malo rashladi zrak u vozilu. Ako krećete na dulji put, radije krenite ranije ili predvečer, a ako osjetite bilo koji od simptoma dok vozite, obvezno stanite, rashladite se ili potražite pomoć.

Ne zaboravite ljubimce, i oni se mogu pregrijati

Pas kojemu je vruće izvalit će se i snažno dahtati. I mačke reagiraju slično. Stoga je važno da im ostavite i po dvije zdjelice rashlađene vode. Ako odlazite na posao, otvorite im prolaz do neke hladnije prostorije ili im napravite propuh da se mogu rashladiti. I ne vodite ih van po najvećoj žegi.

Pazite na djecu i starije

Kako biste bili sigurni od sunčanice, ne izlažite se pretjerano suncu, pijte dovoljno tekućine, a preporučena doza za odraslu osobu je od 1,5 do dvije litre vode na dan. Obavezno nabavite šešir ili neko pokrivalo za glavu. Na sunčanicu posebno pripazite ako ste u rizičnoj skupini, kao što su umirovljenici, djeca, kronični bolesnici, sportaši, ali i svi koji rade na otvorenom.

24sata.hr