Vrlo je frustrirajuće kada imate cvijet rajčice, ali nema ploda. Ovo je 5 razloga zašto rajčica slabo cvjeta ili joj opada plod.

Previše dušika

Ako tijekom vegetacije rajčici dodajte previše često đubrivo koje u svom sastavu sadrži više dušika onda ćete imati biljke koje će imati veliku zelenu masu (lišće), a manje cvijeta i ploda.

Rajčica je biljka koja zahtijeva pažnju tijekom đubrenja te pored dušika mora imati i druge elemente kao što su fosfor i kalij, ali i mikroelemente koji su svakako potrebni za bolji rast.

U fazi cvjetanja smanjite količinu dušika, a dodajte više fosfora.

Nedovoljno oprašivanje

Prvo što treba razmotriti je koliko lako oprašivači tj. insekti mogu doći do vaših usjeva. Rajčica je samooplodna, što znači da se svaki cvijet može sam oprašiti. Ipak, prisustvo pčela i/ili vjetra dramatično poboljšava oprašivanje.

Bumbari su u tome posebno dobri. Dok upotrebljavaju svoje leteće mišiće tj. krila oni proizvode niske vibracije te doslovno otreskuju polen bez pada, omogućavajući mu da se spusti na stigmu (tučak) – ženski dio cvijeta koji ulovi polen.

Ako uzgajate rajčice u plasteniku ili tunelu od polietilena, možda bi bilo vrijedno razmotriti imaju li insekti koji oprašuju jednostavan pristup biljkama. Otvorite vrata i ventilacijske otvore, što će također pomoći da se stvori dobar protok zraka, održavajući temperaturu, a samim time smanjiti rizik od bolesti.

Previsoke temperature

Rajčica je toploljubiva biljka, ali previsoke temperature koje ju zadese, posebno nakon hladnijeg i kišovitog kraja svibnja i početka lipnja, ne idu na ruku oplodnji.

Osim toga, naglo zatopljenje je preveliki stres za ovu biljku. Naime, optimalna dnevna temperatura za rast i razvoj ploda je 20-25°C.

Visoke temperature, pogotovo kad su praćene niskom relativnom vlažnošću zraka, sprječavaju zametanje ploda i često su uzrok otpadanja cvjetova.

Kada temperature dostignu više od 35°C, rast biljke i zametanje plodova u potpunosti prestaju. Sitnije sorte su otpornije na ovu pojavu dok se kod sorti koje dolaze iz hladnijih dijelova svijeta odbacivanje ploda može dogoditi već kod temperatura višim od 30°C.

Nedostatak vode

Ključ zdravih biljaka rajčice je da ih nikada ne pustite da se osuše ili preplave, već da zemlja ostane ravnomjerno vlažna. Možete pomoći biljkama da zadrže vlagu dodavanjem organskog malča i komposta oko baze biljke.

Dakle, u fazi cvjetanja potrebno je redovno zalijevanje, barem svakih nekoliko dana, a vlagu će pomoći zadržati malčiranje oko biljki. Važno je zalijevati uz samo stabljiku, a na po lišću.

Manjak svjetlosti

Manje svjetla također može uzrokovati opadanje plodova. Rajčica zahtijeva od šest do osam sati sunca kako bi mogla cvjetati, a onda i dati plod. Zato je važno saditi ih na sunčana mjesta u vrtu.

Izvor: Agrosavjet