Zasloni pametnih telefona sve su bolji, procesori sve brži, upravljanje zaslonom sve suptilnije... Zahvaljujući napretku tehnologije obrada fotografija na smartfonu s Googleovim mobilnim operativnim sustavom značajno je jednostavnije nego dosad.

Ako zbog bilo kojeg razloga ne želite koristiti Adobeove aplikacije za Android kao što su Photoshop Express i Photoshop Mix, ovo su alternative koje svakako trebate bar isprobati, prenosi Tportal.hr

1) Photo Editor Pro

Iako u nazivu ima riječ Pro, ova je aplikacija besplatna. Ponudit će vam ozbiljnu i zaigranu stranu.

Želite li se baviti 'pravom' obradom, pronaći ćete alate za mijenjanje postavki za svjetlinu, kontrast, temperaturu boja, zasićenje, oštrinu, zamućivanje i još puno toga.

No, ako se samo želite poigrati i rezultat podijeliti na društvenim mrežama, na raspolaganju su vam na stotine naljepnica, okvira, filtera i efekata. Pa čak i ugrađen alat za izradu memova. Sve promjene prikazuju se u realnom vremenu.

Nije baš posve jednostavno pronaći fotografije koje želite obraditi jer ih morate listati jednu po jednu, što je gnjavaža kad tražite stariju a imate ih puno.

2) AirBrush: Easy Photo Editor

Odlična aplikacija ako želite fotošopirati selfije. Omogućit će vam brisanje neželjenih dlaka, prekrivanje nesavršenosti i dodavanje iskrice osmijehu, sve uz nekoliko poteza prstom.

Alati za obradu u podijeljeni u kategorije Beutify, Makeup i Filter. Kad odaberete kategoriju, prstom odaberite područja koja želite obraditi. Na žalost, ne podržava fotografiranje korištenjem stražnje kamere. No, zato ima video zapise koji će vam pomoći u savladavanju svakog pojedinog alata.

3) Photo Editor

Aplikacija vjerojatno najsličnija pravom Photoshopu. Svi osnovni alati su tu - saturacija, kontrast, svjetlina, nijanse i drugo - kao i oni za namještanje game, finu obradu boja, obradu pozadinskog osvjetljenja i perspektive, uklanjanje crvenih očiju...

Možete i spremiti obrađene fotografije u nizu formata (JPEG, PNG, GIF, WebP i PDF), promijeniti kvalitetu JPEG-ova te obrađivati metapodate EXIF, IPTC i XMP.

4) Snapseed

Ova aplikacija nudi mahom što i druge, ali se izdvaja po tome što možete obrađivati datoteke RAW i spremati ih kao JPEG-ove, odabrati do osam lokacija na slici koje ćete obrađivati, automatski ukloniti neželjene viškove (poput ekipe koja se nepozvana ubacila u kadar) i birati između 25 filtera.

Ne podržava fotografiranje iz same aplikacije - morat ćete prvo otvoriti kameru, pa potom fotografiju u aplikaciji.
 

5) Pixlr

Miljenica zajednice korisnika Androida nudi više od dva milijuna kombinacija besplatnih efekata, filtera i alata za obradu.

Tako ju, recimo, možete upotrijebiti za izradu kolaža od fotografija ili slaganje fotografije na fotografiju kako bi dobili dojam dvostruke ekspozicije. Ima i alat pomoću kojeg vaše fotografije mogu izgledati kao da su nacrtane olovkom ili tintom.