Usluge 4G mobilne mreže trebale bi korisnicima u Bosni i Hercegovini biti na raspolaganju do kraja godine. Iako proces prelaska sa analogne na digitalnu zemaljsku radio-difuziju nije u potpunosti završen, potreban spektar za 4G u potpunosti je oslobođen i raspoloživ, priopćeno je iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Konstatirajući da Bosna i Hercegovina kasni sa uvođenjem 4G mreže i da je posljednja zemlja u Europi koja uvodi ovu mrežu, u Vijeću ministara kao razlog navode kašnjenje u donošenju propisa za korištenje radio-frekvencijskog opsega za razvoj širokopojasnih mobilnih mreža i kašnjenje u prelasku sa analognog na digitalno zemaljsko emitiranje, piše BHRT.

Regulatorna agencija za komunikacije Bosne i Hercegovine donijela je potrebne propise, čime su stečeni uvjeti za dodjeljivanje i korištenje ovog spektra na tehnološki neutralnoj osnovi, navodi se u odgovoru Vijeća ministara na jedno od zastupničkih pitanja koja su na dnevnom redu današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Iz Vijeća ministara navode da je u tijeku usuglašavanje teksta nacrta odluke kojom bi bio utvrđen način i uvjeti pod kojima će biti dodijeljene dozvole za 4G postojećim licenciranim mobilnim operatorima u Bosni i Hercegovini, te cijena, način i postupak plaćanja dozvola, kao i namjena uplaćenih sredstava.

Nakon što Vijeće ministara usvoji ovu odluku, Regulatorna agencija za komunikacije će postojećim licenciranim mobilnim operatorima u Bosni i Hercegovini izdati dozvole za 4G.