Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine danas je podignulo optužnicu protiv dvojice muškaraca s državljanstvom Irana i Afganistana, koje tereti za trgovinu ljudima i organiziranje krijumčarenja migranata.

Mjesecima u pritvoru

Optužnica je podignuta protiv Iranca Warissa Zigida (21) i Afganistanca Kamala Ulldina Araba (21), koji su uhićeni prije nešto više od dva mjeseca i otad se nalaze u pritvoru u BiH, prenosi Hina.

Optužnica ih tereti da su 22. kolovoza preko rijeke Drine iz Srbije u BiH pokušali prebaciti osam ilegalnih migranata podrijetlom iz Afganistana.

Migrante su pokušali prevesti gumenim čamcem i tada ih je otkrila Granična policija BiH. Dvojica optuženika pokušali su pobjeći policajcima skokom iz čamca u Drinu, no ipak su uhvaćeni i potom privedeni.

BiH je na jednom od ključnih pravaca kojima ilegalni migranti pokušavaju doći do Hrvatske i zapadnoeuropskih država, a sve je više slučajeva u kojima policija otkriva organizirane skupine koje sudjeluju u krijumčarenju migranata.

Dvostruko više

Samo u prvih šest mjeseci ove godine granični su policajci u pokušaju ilegalnog prelaska granice BiH otkrili više od 4500 migranata, što je gotovo dvostruko više nego u istom razdoblju 2022. godine.

Prema podacima Granične policije, u istom su razdoblju dokumentirana 33 pokušaja organiziranog krijumčarenja ljudima, odnosno slučajeva postojanja skupina koje su u tome sudjelovale.

Broj ilegalnih migranata koji ipak uspiju ući u BiH znatno je veći jer njene slabo čuvane granice teorijski na svakih 25 kilometara nadzire tek po jedan policajac. Služba za poslove sa strancima pri Ministarstvu sigurnosti BiH tako je do 2. listopada primila gotovo 25 tisuća zahtjeva za odobravanje azila podnesenih od početka godine.

U pravilu je riječ o migrantima koji takav zahtjev kada uđu u BiH podnesu tek formalno, a u stvarnosti samo čekaju priliku nastaviti put ka Hrvatskoj.