Chris Reinin ima 38 godina, milijune dolara na računu i u specifičnoj je mirovini – radi koliko hoće, kada hoće. Sve što je želio ostvariti, napravio je u svojim tridesetima. Kako? U razgovoru za CNBC ovaj IT stručnjak otkrio je osobinu zbog koje je postao bogataš prije četrdesete, prenosi Lider.media.

Počeo je tako da se zaposlio u IT industriji, iznajmio stan, kupio BMW i svaki dan jeo u restoranima. Živio je prilično ležerno, budući da je radio posao koji je bio financijski isplativ. Međutim, nije bio u potpunosti zadovoljan.

– Želio sam biti slobodan raditi što god želim, kada god želim i gdje god želim, rekao je.

Stoga si je postavio cilj da stvori portfolio vrijedan najmanje milijun dolara te da, dok ne postigne taj cilj promijeni navike trošenja, odnosno da štedi. Vrlo brzo disciplinirao se do te mjere da je mjesečno uspješno odvajao polovicu svojih primanja, koje je potom investirao u različite obveznice na burzi. Koliko je bio uspješan u tome govori i činjenica da je već u dobi od 35 godina imao milijun dolara na računu, pa je dvije godine kasnije odlučio otići u mirovinu. Sve to pošlo mu je za rukom zbog jedne jedine odluke.

Automatizacija financija

Reinin je automatizirao način naplate davanja i svega ostaloga vezanog uz plaćanje poreza, što mu je, kako sam tvrdi, uštedjelo jako puno vremena i novaca. U hrvatskom kontekstu, najjednostavniji primjer takve automatizacijebilo bi plaćanje drugog stupnja mirovinskog osiguranja trajnim nalogom.

– Nemojte se zaustaviti na mirovinskom osiguranju. Svaki mjesec automatizacijom možete otplaćivati kredit, dug na karticama i slično, poručuje ovaj milijunaš. Isto možete napraviti i sa životnom štednjom. Reinin kaže kako se isplati trajnim nalogom odvajati određenu sumu novca i automatizmom je prebacivati u preferirani model štednje. – Automatizirao sam svoj novac davno, a prednost toga je da ne moram stalno donositi odluke što ću sa zaradom, koliko mjesečno  mogu potrošiti i hoću li moći uštedjeti onoliko koliko sam želio, kaže mladi umirovljenik.

Osim što si time pojednostavljujete život, više se nikada nećete naći u situaciji da vam se nagomilaju obaveze. Ovo je “trik” koji možete početi primjenjivati još danas.