U protekla 24 sata, u Federaciji BiH testirano je 1.029 uzoraka, od kojih je 159 pozitivno na koronavirus, javlja Anadolu Agency (AA).

Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Srednjobosanskom, Bosansko-podrinjskom, Posavskom i Kantonu Sarajevo.

Do sada je testirano ukupno 97.868 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 8.929 osoba.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 5.388 pacijenata, dok je trenutno aktivno 3.309 slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su četiri smrtna ishoda. Preminula su dva muškarca iz Sarajeva, jedan muškarac iz Gračanice i žena iz Goražda.

S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 232, od toga 148 osoba je muškog i 84 ženskog spola.

Republika Srpska

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo RS, Univerzitetskom kliničkom centru RS i Univerzitetskoj bolnici u Foči izvršeno je testiranje 525 laboratorijskih uzoraka, a novi koronavirus (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 94 osobe, javlja Anadolu Agency (AA).

"Nažalost, imamo i dva smrtna ishoda, jednu osobu muškog i jednu osobu ženskog pola, srednje i starije životne dobi, iz Banja Luke i s Pala", izjavio je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Prema mjestu prebivališta, 21 osoba je iz Banja Luke, osam iz Doboja, Mrkonjić Grada sedam, Pala pet, Dervente, Foče i Šamca su po četiri, a ostale općine imaju manje novootkrivenih slučajeva.

Ukupan broj hospitaliziranih je 269, u Univerzitetsko kliničkom centru RS 73, a u općim bolnicama 196, a 16 osoba je na respiratoru.

"U skladu s navedenim podacima mi i dalje imamo pogoršanje epidemiološke situacije, brojevi pokazuju da je sve veći broj mlađih osoba zaraženo koronavirusom i u skladu s trenutnim podacima oni počinju da pokazuju srednje tešku i tešku kliničku sliku", kazao je Zeljković i dodao da je vidljiv trend rasta broja oboljelih, ali da ne odskače od kontinuiteta u proteklim sedmicama.

Oporavljeno je 3.350 osoba, što je oko 58 posto, a aktivno je 2.932 slučajeva.

Institut za javno zdravstvo RS od danas je snizio cijenu komercijalnog testiranja na pristustvo koronavirusa na 150 KM, a priroritet ostaje na definiciji slučaja odnosno na nekomercijalnom testiranju. Do danas je PCR test u Institutu koštao 200 KM.

"Institut će u tijeku tjedna vršiti analizu epidemiološke situacije u skladu s preporučenim mjerama i aktivnostima u pravcu početka školske godine. Danas je planiran sastanak s Ministarstvom prosvjete i kulture RS radi definiranja jasnih mjera, odnosno preporuka za početak nove školske godine, u kojem pravcu će se ići i s kojim scenarijom. Postoji više opcija za početak školske godine, ali u tijeku tjedna bit će definirani parametri", kazao je on.

Rusko cjepivo

Pozvao je na građane da budu svjesni koliko je bitno pridržavanje mjera.

"Sama Svjetska zdravstvena organizacija, ali i SAD su radile procjenu koliko će značaja imati korištenje maski u smislu toga da će prepoloviti broj smrtnih slučajeva u SAD osoba koje imaju COVID-19", dodao je Zeljković.

Odgovarajući na pitanja novinara o cjepivu registriranom u Ruskoj Federaciji Zeljković je rekao da su neophodni dodatni podaci u smislu koja su vršena testiranja, koju dokumentaciju vakcina posjeduje i koje sve standarde, sustav kvaliteta ispunjava.

"Agencija za lijekove Bosne i Hercegovine dužna je da uradi procjenu kvaliteta svakog medicinskog proizvoda, lijeka, pošto cjepiva spadaju u visokorizične lijekove, neophodno je da oni urade procjenu u smislu ispunjava li cjepivo sve standarde koji se zahtjevaju u našoj zemlji. U skladu sa tim očekujemo više informacija o samoj ruskom cjepivu da bi mogli zauzeti određen stav", rekao je Zeljković.