Vlada je prihvatila i Prijedlog odluke o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu.

U proračunu za 2021. osigurana su financijska sredstva u iznosu od 25 milijuna kuna, izvijestio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko MiIas.

Osnovano je međuresorno Povjerenstvo za koordinaciju potpore i financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu.

Nakon provedenog javnog natječaja, na koji je stiglo 380 prijava, Povjerenstvo je raspodjelilo 25 milijuna kuna u 79 programa i projekata.

Neki od tih programa/projekata su izgradnja nove zgrade Doma zdravlja u Kiseljaku, izgradnja edukacijsko-rehabilitacijskog centra za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju u Grudama, dovršetak izgradnje Športske dvorane Kupres, obnova školske knjižnice u Kaoniku, izgradnja vodovodne mreže u naselju Domaljevac, rekonstrukcija Male Vijećnice u Odžaku, rekonstrukcija Kulturnog centra Stolac i Dani hrvatskog filma - Ivo Gregurević u Orašju.

U odnosu na 2020. sredstva su povećana za 3,5 milijuna kuna, najviše za programe/projekte u području zdravstva (za 2.235.000 kuna), u kategoriji ostala područja (za 1.365.000 kuna), te u području kulture (za 85.000 kuna).