Oko 160.000 ljudi prosvjedovalo je u Tel Avivu protiv planiranih pravosudnih reformi, a prosvjednici su se okupili i u Haifi i Netanyi. Šef policije Kobi Shabtai rekao je da policajci neće dopustiti da se ponovno blokira središnja cesta koja povezuje Tel Aviv s Jeruzalemom.

Bilo je pritužbi na način na koji policija postupa na prosvjedima nakon što je nekoliko prosvjednika ozlijeđeno u izbijanju nasilja tijekom prosvjeda u Tel Avivu u srijedu. Unatoč devet uzastopnih tjedana prosvjeda, vlada nastavlja s kontroverznim pravosudnim reformama, prenosi Hina.

Planovi desničarske vlade premijera Benjamina Netanyahua ovlastit će parlament da jednostavnom većinom ukine odluke Vrhovnog suda. Osim toga, političari će dobiti veći utjecaj na imenovanje sudaca. Kritičari to vide kao prijetnju demokratskoj diobi vlasti. Također strahuju da bi reforme mogle omogućiti Netanyahuu da izbjegne osudu u postupku u kojem mu se sudi za korupciju.
 


Kako nema pisanog ustava u Izraelu, Vrhovni sud ima posebnu ulogu u provođenju vladavine prava i ljudskih prava. Međutim, vlada smatra da sud trenutno ima previše političkog utjecaja.

Tijekom prosvjeda protiv reformi neke su se žene odjenule u likove iz televizijske serije "Sluškinjina priča" noseći dugačke crvene ogrtače i bijele kapuljače. Distopijski roman objavljen je 1985. godine, a spisateljica Margaret Atwood u njemu opisuje diktaturu u kojoj su posebno potlačene žene.

Prosvjednici su se maskirali kako bi izrazili svoju zabrinutost da bi oslabljeni pravosudni sustav mogao omogućiti izraelskoj vladi da stekne prekomjernu moć.