Jednostavna lozinka od osam znakova može se razbiti za samo 37 sekundi tehnikom "brute force", ali je potrebno više od jednog stoljeća da bi haker razbio lozinku od 16 znakova.

Ažuriranje lozinke kako bi bila duža i sadržavala kombinaciju slova, brojeva i simbola može produžiti vrijeme potrebno hakeru da je razbije, prema IT firmi Hive Systems.

Kompanija je objavila tabelu lozinki za 2024. godinu koja prikazuje vrijeme potrebno za njihovo hakiranje ako se koristi najbolji hardver dostupan potrošačima. Tabela se ažurira svake godine, piše Srna.

Mnoge web stranice trenutno zahtijevaju lozinku od najmanje osam znakova s kombinacijom slova, brojeva ili simbola, ali možda će biti potrebna nadogradnja, kažu stručnjaci.

Duža lozinka podrazumijeva znatno veći broj mogućih kombinacija, što predstavlja prepreku za hakere.

Za jednostavnu lozinku od osam znakova sastavljenu samo od brojeva potrebno je samo 37 sekundi da se razbije "brute forceom". Ako se broj znakova udvostruči, hakeru bi trebalo 119 godina da to uradi.

Stručnjaci se zalažu za duže lozinke čak i ako su jednostavnije.

Lozinka od osam karaktera koja kombinira brojeve sa velikim i malim slovima i simbolima zahtijeva sedam godina za razbijanje.