Sudac za mladež Županijskog suda u Splitu sinoć odredio je istražni zatvor 15-godišnjaku koji se sumnjiči da je u nedjelju kasno popodne ubio 89-godišnju ženu u njenom stanu u Splitu, doznaje se u utorak na Županijskom sudu.

Sudac za mladež istražni zatvor odredio je 15-godišnjem mlađem maloljetniku zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i osobito teških okolnosti.

Sada je procurilo i kako se 15-godišnji ubojica starice koju je, čim mu je otvorila vrata bez ikakvog razloga gurnuo i nogom joj smrskao glavu, branio pred sucem istrage.

Sucu rekao da je bio živčan i agresivan jer nije uspio doći do droge

"Žao mi je i stvarno se ne sjećam što sam napravio. Jedino što se sjećam je da sam uletio u policijsku postaju...", rekao je na sudu, neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija.

Nije želio odgovarati ni na kakva pitanja suca i zamjenika državnog odvjetnika, već je kazao da se svih događaja tog dana jako slabo sjeća i da je bio živčan i agresivan odnosno u svojevrsnoj narkomanskoj krizi jer se taj dan nije uspio drogirati. Pojasnio je da se znao "pucati" konzumirajući speed (amfetamine) i marihuanu i da je tog dana bio smantan. Tvrdio je da je bježao od nekakve grupe od petnaestak njemu nepoznatih momaka koji su ga htjeli pretući. Tvrdi da je ušao u autobus i to rekao vozaču, ali da se ovaj samo nasmijao.

Rekao je kako je onda opet vidio grupu koja ga je lovila te da je istrčao iz busa, a da se dalje ničega ne sjeća.

Starici smrskao glavu nogom

U nedjelju popodne oko 18 sati je kucao na vrata više stanova, bez uspjeha, da bi na trećem katu, ništa ne sluteći, Helena M. (89) otvorila vrata stana. Čim mu je otvorila vrata, nesretnu je staricu gurnuo, a odmah potom je izudarao rukama po glavi i tijelu, a kako bi je spriječio da dozove pomoć, usmrtio ju je udarcima nogom u glavu, dok je već ozlijeđena žena ležala.

Prema onome što su istražitelji dosad uspjeli utvrditi, nije koristio tupi predmet kako se prvotno mislilo, nego je starici smrskao glavu nogom.

Slobodna Dalmacija je objavila još kako je 15-godišnji ubojica istražiteljima rekao da je nesretnu staricu ubio jer je ona, nakon što ju je on s vrata gurnuo u stan, počela vikati i zapomagati. Navodno je istražiteljima kazao kako ju je baš zato ubio i da je to zaslužila jer "šta ona ima skričati".
15-godišnji okrutni ubojica neće u zatvor

Maloljetnik je kazneno prijavljen zbog teškog ubojstva, a taj kvalificirani oblik ubojstva također mora biti po (barem) jednom od šest zakonski propisanih slučajeva. U ovom slučaju je u pitanju ubojstvo “posebno ranjive osobe zbog njezine dobi, teže tjelesne ili duševne smetnje ili trudnoće”, ali i jer je počinjeno na “okrutan ili podmukao način”.

Punoljetne osobe bi u slučaju ovakvog zločina u RH bile suočene sa zatvorskom kaznom do 50 godina, dok je za maloljetnike, a konkretno je riječ o mlađem maloljetniku (osobi staroj između 14 i 16 godina), moguće odrediti odgojne mjere. Najteža je boravak u odgojnoj ustanovi za maloljetnike, ali ne dulje od tri godine, prenosi Index.hr.